in

В Україні назріває дефіцит працездатного населення

Поки українці шукають кращої долі за кордоном, в країні назріває дефіцит працездатного населення. На зміну п’ятдесятникам приходить малочисельне покоління 90-тих. Фахівці інституту демографії одним із варіантів називають трудову міграцію. Як роботодавець Україна приваблива для вихідців з регіонів, де рівень життя ще гірший, ніж у нашій країні.

Він і у себе в Іраку трудового щастя шукав, і в Туреччину на заробітки їздив, та обрав Україну. Економічна ситуація тут ліпша, аніж удома.

Нікодим, трудовий мігрант (Ірак):

– Я считаю, что зарплата тут тоже нормальная, и я могу тут жить и кормить своя семья.

А ось на заході України люди іншої думки: звідти навпаки на роботу за кордон виїжджають. У Наталі мати вже десять років працює в Італії. Середня зарплатня – шістсот євро. А це значно більше, ніж українська пенсія.

Наталія Дунай, дочка заробітчанки:

– Італійці, щоб доглядати, вони в 5 разів більше їм платять, того вони беруть наших, якби рабів, тому що вони платять їм там мізер на їхні кошти, а в нас це нормально получається.

Еміграція українців – перша причина, з якої вже за десять років державі не вистачатиме робітників, підрахували в Інституті демографії. Друга – працездатних у 2020-му буде набагато менше – у 90-х народжуваність була низькою.

Олексій Позняк, завідувач відділу міграційної політики Інституту демографії:

– Треба залучати мігрантів, причому треба починати робити це вже зараз. В нас є певні контингенти осіб – вихідців країн, що розвиваються, з колишніх радянських республік – Закавказзя і країн Середньої Азії. На першому етапі потрібно подумати про легалізацію тих, хто вже перебуває в Україні.

Аби легально влаштуватися на роботу в Україні, іноземцеві потрібна довідка про постійне місце проживання. А роботодавцеві дозвіл від державної служби зайнятості на використання праці негромадян України. Передбачає закон і випадки, коли ці документи необов’язкові.

– Якщо наймається іноземець іноземними партнерами чи компанією для організації, пов’язаної з проведенням ЄВРО-2012 з футболу, то дозвіл на працевлаштування іноземцеві не потрібен.

Нині в Україну найчастіше запрошують європейців та росіян – підсумували в кадровому холдингу. Їм пропонують і високі зарплати, і хороші посади, і комфортні умови роботи та проживання. Все – заради виховання в України вітчизняних кваліфікованих кадрів – пояснюють в організації.

Наталія Гілета, національний менеджер з рекрутменту кадрового холдингу в Україні:

– Они приезжают для того, чтобы воспитать наших специалистов, оставить здесь наших профессионалов, продолжить после того, когда они уедут по проекту к себе домой, чтобы у нас осталось больше профессионалов в этой сфере. Есть отрасли экономики, которые только развиваются у нас, они достаточно молодые и у нас пока нет специалистов.

Спеціалістів вищої ланки бракує в індустріальному та машинобудівному секторах, у галузі страхування та банківського обслуговування. У дефіциті й різноробочі. Українці на такі пропозиції вже не  погоджуються.

В’ячеслав, керівник мережі швидкого харчування:

– Привлекаем иностранцев по нескольким причинам, потому что люди умеют быстро и красиво работать именно в своей сфере, разумеется, и вкусно готовить, так как у нас направление восточной кухни.

Але дефіцит робочих кадрів серед співвітчизників ще не означає, що не буде безробіття. А ще багато хто вирішує отримувати матеріальну допомогу, замість працювати.


Катерина Бессарабова

http://1tv.com.ua/uk

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Брендові речі у бутиках на Апенінах можна придбати й за чверть ціни

Італійський уряд затвердив проект реформи системи правосуддя