in

День першого дзвоника в українській школі Кастелволтурно

2 жовтня 2010 року вчителі, учні та їх батьки святкували День першого дзвоника і приурочену 2-гу річницю існування школи

 

Я – землі цієї паросток зелений,

Я – цієї хвилі крапля дощова.

Заплелись у мене, приросли до мене

Жито і дерева, квіти і трава

З такими словами, з урочистим внесенням прапору під «Козацький марш», гімном України знов  розпахнула свої двері українська лінгвистична школа «Берегиня» в місті Кастел Волтурно, що у провінції Казерта. Честь прапороносців набули найкращі учні школи Гураль Тарас та Курман Павло.

2 жовтня  вчителі, учні та їх батьки святкували День першого дзвоника і приурочену 2-гу річницю існування школи.

« Рідна мова дорога людині мов саме життя»,- говорить народна мудрість. Без мови не може існувати жоден народ та його культура. Найбільше та найдорожче добро в кожного народу – це його мова, бо вона ніщо інше, як жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, розум, досвід, почування, – словами видатного українського письменника Панаса Мирного привітала всіх присутніх вчитель початкових класів Пойшла Оксана Йосипівна.

Дуже приємно, що за час літніх канікул ми не розгубили своїх учнів, навпаки, всі батьки, повертаючись на роботу в Італію після літнього відпочинку, першим ділом запитували, а чи буде працювати школа в наступному навчальному році. Це найкращий подарунок для тих, хто весь навчальний 2009 – 2010 рік безкоштовно, за позивом вчительского серця кожної суботи приходив до школи, бо «кого боги хочуть покарати, того вони роблять педагогом».

-Але в цьому «покаранні»  є велика радість – наша батьківська подяка, – з такими словами звернувся до вчителів керівник батьківського комітету Василь Курман. – За попередній навчальний рік ми всі побачили, що діти не дарма ходили в школу, вони навчилися писати, складати речення українською мовою, співати, знають наші українські свята. А сьогодні дуже приємно бачити їх під прапором України.

З привітанням учням та їх батькам виступила президент спілки «Берегиня», яка являється засновником школи.

-Ногами людина повинна врости в землю своєї батьківщини, а очі її нехай оглядають весь світ. Я дуже вдячна всім батькам наших школярів, що визнають необхідність не загубити знання рідної мови для маленьких українських імігрантів. Нехай сьогодні їх оченята оглядають італійську землю, навчаються в італійських школах і звикають до італійського образу життя, Але головне, що ми разом з вами не даємо їх ногам відірватися від нашої України, від землі їх батьків. Можливо завтра вони повернуться на Батьківщину освідченними закордонним попитом, але впевненними громадянами своєї країни! Заради цього наша вчителька Оксана (Пойшла Оксана Йосипівна) кожної суботи на декілька годин залишає роботу доглядальниці і їде в школу і везе з собою іще 3 – 4 учнів з Казал ді Прінчіпе. А возить їх всіх безкоштовно разом із своєю донькою Євген Коханенко.

-Завдяки організатору школи  вчительці музики Якименко Людмилі Василівні  учні співають українські пісні у супроводі баяну, а не під фонограму, як це було на перших святкових вечорах.

-Як завжди кольорово, в національному стилі, прикрашає імпровізований актовий зал віце-президент асоціації і викладач початкової школи Остратенко Наталя.

-Заради цього і за попитом багатьох батьків спілка «Берегиня» підготувала всі необхідні документи для складання Угоди з Міжнародною Українською Школою, вже получила деякі книги та підручники від бібліотеки МУШ, щоб наприкінці навчального року наші діти бути проатестовані навчальним закладом України.

Після святкового концерту лунає веселий дзвоник в рученятах нового учня, першокласника Максима Овчарука.

Щасливого навчального року всім нам і всім колегам українських шкіл за кордоном!

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Що станеться, якщо ви не виплатите банківську позику в Італії

Італія не хоче перегравати матч із Сербією