in

Київська художниця Катерина Косьяненко отримала Премію за живопис і медаль Лоренцо Медичі

Як повідомила JeyNews мистецствознавець Лідія Гурська, київська художниця  Катерина Косьяненко отримала Премію за живопис і медаль Лоренцо Медичі (Lorenzo il Magnifico Award) на престижному форумі сучасного образотворчого мистецтва – VII Флорентійському Бієнале  (Biennale Internazionale dell’Arte Contemporanea a Firenza).

Мистецький захід проходив 5-13 грудня 2009 року у місті Флоренція, (Тоскана, Італія). Катерина Косьяненко експонувала дві картини з живописного циклу «Мамаї і Мамаївни»: «Мої Мамаї» (2007) та «Катерини» (2008). У Флорентійському Бієннале приймали участь 8 митців з України (Київ, Вінниця, Донецьк, Луганськ, Харків).

Флорентійське Бієнале має поважний міжнародний  статус, проводиться з 1997 року. Бієннале 2009 року проходило під патронатом Президента Італії і за сприяння Міністерства культури Італії у Фортеццо да Бассо (Fortezza da Basso). 650 митців з 78 країн світу представили на суд публіки більш ніж 2000 творів – різні за світосприйняттям, технікою, жанрами, різновидами: живопис, графіка, скульптура, медіа, фотографія. Мовні бар’єри долаються універсальною мовою мистецтва.

Склад журі, як і склад учасників бієнале, інтернаціональний. Членами суддівської колегії є організатори заходу, представники Італії (президент бієнале Паскуале Челона – Pasquale Celona, генеральний директор бієнале П’єро Челона – Piero Celona, історик культури, художній керівник бієнале Стефано Франколіні – Stefano Francolini), а також діячі мистецтв з різних країн. Серед них – Ельза Айзенберг (Elza Ajzenberg), координатор програми з історії мистецтва та естетики в університеті Сан-Паулу, Бразилія; Пан Бан Бен (Pang Bang Ben), член Китайської асоціації образотворчих мистецтв, почесний професор і художник, Китай; Франческо Буранеллі ( Francesco Buranelli), генеральний директор Папської комісії по майну церкви, Ватикан. Крім того до складу журі входять представники Франції, Австрії, Індії, Мексики, США. 

Члени журі нагородили найбільш видатні роботи в наступних номінаціях: живопис, скульптура, графіка, змішана техніка, інсталяція, фотографія. Переможців визначали за єдиним критерієм – рівнем таланту, без упередженості оцінюючи приналежність до того чи іншого стилю і не звертаючи уваги на національну приналежність.

Довідково:
Катерина  Косьяненко – київська художниця. Закінчила Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури, асистентуру-стажування НАОМА, магістр живопису. 
Член Національної спілки художників України. Резидент Cite internationale Des arts (Париж).
Працює в галузі станкового малярства.
Живопис Катерини Косьяненко яскраво український, нерозривно пов’язаний з традиціями української культури. Виважено сучасний. Водночас виразно самобутній, напересічний. Він легко ідентифікується. Духовні, гармонійні персонажі (майже як іконописні «образи») привертають до себе увагу, зачіпають душу, запам’ятовуються надовго. Ці картини щиро етнографічні, бо уподобання художниці не данина примхливій моді «на українське». Твори Катерини Косьяненко називають «автентичними», «етнографічними», вони мають багато шанувальників і в нашій країні і за кордоном серед колекціонерів, поціновувачів образотворчого мистецтва, серед художників.
Сайт художниці: www.katerynko.com.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Сім країн, де чекають на українця на заробітки

Пахльовська, Содомора та Шевченко отримали ордени “За інтелектуальну відвагу” 2009 року