in

Нова українська школа в Конельяно

  В місті Конельяно відкрито нову українську суботню школу – філію школи «Перша ластівка», що вже 7 років працює в Местре

В місті Конельяно відбулася подія: в рамках світової хроніки – це капля в морі, а в душах українських дітей та їх батьків – резонанс Відродження і Воскресіння! Адже презентували не аби що, а українську суботню школу – філію школи «Перша ластівка», що вже 7 років працює в Местре.

Школа офіційно зареєстрована у Міжнародній українській школі, при міністерстві освіти та науки України, завдяки чому, паралельно навчаючись в італійських закладах освіти, учні отримують українські атестати державного зразка.


Відвідування української школи –  важливий момент  для майбутнього дітей: по перше, дехто повернеться на Батьківщину, і їм знадобиться загальнообов’язкова освіта. Особливо це потрібно хлопцям для подачі у військомат. Адже в Україні, італійські дипломи чи атестати не визнаються.

Як би дехто не намагався «перетворитись» на італійця, але кров людська не водиця! Вона стукає в серце і нагадує хто ми! І тому  завдання педагогів і батьків виховувати у дітях широкий кругозір, вміння оцінити себе і зайняти місце в багатонаціональному середовищі, не асимілюватися а інтегруватися.

Як сказав на презентації школи мер Конельяно пан Фіоріно Замбон, наші діти мають багато переваг: знають кілька мов, є носіями  двох культур, знайомі з двома країнами і мають можливість подорожувати. Завдання ж дорослих  – дати дитині українську освіту та можливість в майбутньому вибрати де їй жити, на якій мові розмовлят

и, не ростити яничар, непомнящих  ім’я свого!

Презентація відбулася! Та нічого не відбувається само по собі. Завжди за кулісами залишається хтось, хто виявив ентузіазм, взяв на себе відповідальність. Це – директор школи у Местре Ріта Яцина, дитячий психолог Софія Дутчак, яка підготувала програму презентації, прикрасила зал, запросила  гостей і була щирою господинею.

На свято приїхали представники асоціації «Україна Плюс» з Местре: віце-президент Лаура Барбері, члени асоціації М. Папарелла та Галина Новоселова які організували виставку української книги та підручників, сім’я Наталії  Телестакової та Олексія Пономарьова, які підготували з дітьми концертну програму. Не зміг приїхати Рафіс Куснутдінов – вчитель вокалу, завдяки якому наші діти співають на високому рівні.
Від італійської сторони були присутні представники місцевої влади,  – люди, зацікавлені в співпраці, готові підтримати школу.

Тепер справа за нами, батьками. Завтра завжди починається сьогодні! А далека дорога починається з першого кроку!

Тамара Позднякова
Президент асоціації «Україна Плюс»
М. Местре.

Контактна інформація усіх українських шкіл в Італії та дитячого садочка у Римі

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Конфісковано 500 кг українських цигарок

Львівська ОДА підготувала 300 бізнес-проектів для заробітчан