in

Рим відкриває для себе українську душу Гоголя

В Столиці Італії відбулася інавгурація мистецької виставки “Рим – батьківщина душі Гоголя”

 

Гоголь став першим українським письменником, визнаним авторитетом і класиком російської літератури, що подарували світу такі безсмертні твори, як “Вечори на хуторі біля Диканьки”, “Вій”, “Мертві душі”, “Ревізор”, “Ніс”, “Тарас Бульба” та ін., які перевидаються в багатьох країнах світу, за ними знімаються кінофільми і ставляться спектаклі в десятках країн світу і донині.

Микола ‪Гоголь проживав у Вічному місті і називав його ‬”батьківщина моєї душі”. Саме у Римі, 02 липня 2016 року відбулося відкриття виставки “Roma. Patria dell’anima di Nikolaj Gogol’”.

Експозиція ілюструє листи Гоголя і його друзів з Риму 17-ма акварелями Алли Зарваницької, а також 22 картинами на склі Валентини Виноградової. Її презентували Марія Грація Массафра – менеджер музею Casina delle Civette; Євген Перелигін, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Італії; журналіст, кореспондент Європейського парламенту в Страсбурзі Августо Марія Річчі.

Гоголь часто виїжджав за кордон, відвідував багато європейських країн. Особливо до душі Гоголю припав Рим, який став для нього “другою батьківщиною”. У Римі він закінчує “Шинель”, пише інші твори, працює над “Мертвими душами” – неперевершеним шедевром світової літератури, який порівнюють не тільки з “Божественною комедією” Данте, а й “Одіссеєю” Гомера.

Ніхто раніше як Гоголь так сильно і глибоко не висміював прогнилий російський чиновницько-бюрократичний апарат, як Гоголь, який побачив його зсередини в Петербурзі. Він не був ні революціонером, ні українським націоналістом, але, можливо, зробив не менше, показавши всьому світові Росію, як країну “мертвих душ”, в якій навіть “птахом трійкою”, що “летить вперед”, керує кучер-п’яниця, а в санях сидить пропащий шахрай Павло Іванович Чичиков.

Про українців та українське життя весь світ дізнався завдяки таким геніальним творінням М. Гоголя, як “Вечори на хуторі біля Диканьки”, “Вій”, “Тарас Бульба”, “Повість про те, як посварився Іван Іванович з Іваном Никифоровичем”, “Сорочинський ярмарок” та ін., об’єднаних у збірку “Миргород” – місто, що знаходилося неподалік від села Великі Сорочинці, де письменник провів свої дитячі роки.

«Ця виставка повертає історичну справедливість: належність Гоголя до пантеону українських синів культури, розповідає італійській публіці, що Гоголь був українцем не тільки по народженню, але і по духу своєму і присвятив багато творів своєї творчості саме Україні, яку любив не менше ніж Італію”. – коментує архітектор і аквареліст Алла Зарваницька.

Музичним супроводом інавгурації стали улюблені Гоголем, народні пісні “Ніч яка Місячна”, “Ой під вишнею” а також “Червона рута”, у виконанні Володимира Крамара та Уляни Кінаш.

 

Виставка організована під патронатом Посольства України в Італії марії Рима та музею Вілла Торлонія і триватиме з 03 липня по 04 вересня за адресою via Nomentana 70, Musei di Villa Torlonia, Casina delle Civette.

_____________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Допоможіть знайти Іванну Атаманюк

Дев’ять причин подорожувати частіше