in

Свято народів у Форлі

У вересні  в місті Форлі, що знаходиться  у регіоні Емілія-Романья в  Італії, відбулося Свято народів та Центру за мир Анналена Тонеллі. Свято організували Відділ Миру та Прав людини Провінції Форлі-Чесена та міська рада іммігрантів.

Свято проходило 4 дні. Відбулися слухання на тему: «Більш, ніж дискримінація», у якій взяли участь керівники регіональної, провінційної та міської рад. Албанія, Нігерія, Чилі та Україна презентували свою культуру, традиції. Були організовані виставки національних виробів. Місцеві жителі та іммігранти мали змогу оцінити албанську, африканську та українську кухню.

Наші  жіночки постаралися на славу: гості  залюбки смакували  борщ, голубці  та завиванці. Ні одне свято не обходиться без музики, співів та танців. У ці дні звучали оркестр Скутарі (Албанія), етнічна музика Нігерії, Чилі, відбувся показ традиційного одягу Нігерії, спектакль «Зелені мавпи».

Та найбільшим успіхом користувався виступ ансамблю «Калина» з Салерно, який був запрошений на свято. Після восьмигодинної поїздки через майже цілу Італію, «Калина» вийшла на сцену і протягом двох годин дарувала присутнім українські народні та естрадні пісні. « Ой там нагорі», «Ой чорна я си, чорна», «Кину кужіль на полицю», «Водограй», «Одна калина» – далеко не повний перелік пісень, які лунали у цей прекрасний вечір над центральною площею міста. Італійські друзі з цікавістю розглядали національні костюми, розпитували про вишивку, слухали незнайомі пісні. Приємною несподіванкою для них було виконання українцями італійських пісень (“Sole mio”, “Soldato innamorato”, “Quelli erano giorni”, “Parla più piano”. Oсобливо багато оплесків прийшлося на пісню «Романья моя», яка прозвучала у виконанні Ольги Тарасюк та Ірини Колпак італійською, ще й українською мовами. Ця пісня була написана в їхньому регіоні і присвячена цій землі.

Дуже  зворушливо було спостерігати за українськими глядачами, що незважаючи на пізній час, нагороджували щирими оплесками  «калинок», співали разом з ними, плакали, танцювали та подовгу не відпускали зі сцени.

Члени асоціації «Калина» привезли з собою  двомовну газету «Без кордонів», книги  проекту «Бібліотека іммігрантів», якими зацікавилися наші земляки.

Виступ  «Калини» закінчився пізно ввечері. Та довго ще не розходилися українці, намагаючись довше побути з гостями.

Опівночі  українки з Салерно відправилися додому, де після знову восьмигодинної їзди на них чекала робота. Враження від теплої зустрічі з земляками, їхні щирі оплески, подяки довго не залишали членів «Калини», не давали заснути. І знову лунали пісні. Тепер уже в автобусі.

Прес-служба українського товариства “Калина” в Італії, м.Салерно

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Час повертатися додому

“Фелічіта” для дітей із Донецька на відпочинку в Італії