in

Українська асоціація в Мілані стала жертвою політичної упередженості

   Італійські політики проголосувати проти реєстрації асоціації «Відродження України» в Реєстрі культурних асоціацій другого району Мілану.

23 липня, муніципальна рада Мілану відхилила заяву про реєстрацію українській асоціації «Відродження України». “За” проголосували 6 депутатів ((Forza Italia, Verdi, частина PD і Sovranità), 8 “Проти” (Sinistra per Pisapia, SEL, Lega і частина PD) і 5 утрималися (IDV, частина PD і UDC).

Попередньо, заяву українського об’єднання було затверджено Комісією соціальної згуртованості та безпеки, за реєстрацію виступив її голова Стефано Коста, проте друга муніципальна рада проголосувала проти, навіть не попіклувавшись про обгрунтування свого рішення. Таким чином звичайна бюрократична справа переросла в політичний прецедент української імміграції в Італії.

«Коли ми подавали заяву, не сподівалися на таку бюрократично-адміністративну епопею. Позитивні та негативні резюме італійської адміністрації змінювали одна одну протягом 4-ох місяців» – коментує голова спілки Марта Дячишин.

Чому слід звернути увагу на цей випадок, запитаєте ви? Причину слід шукати в історії асоціації.

Народилася товариство з ініціативи українських активістів у 2014 році на хвилі Революції гідності. Громадсько-культурна спілка була створена з метою об’єднання українців Ломбардії та поширення української культури в Італії. Тож, головним напрямком її діяльності, було привернути увагу італійського суспільства до європейських прагнень України, а пізніше – до воєнного вторгнення Росії на Донбасі.

Серед численних мирних маніфестацій та акцій громади найяскравішою, мабуть, стала співорганізація мітингу під час візиту на “ЕКСПО – 2015” Владіміра Путіна. Про тодішній протест українців, на одній із центральних площ італійської Столиці моди та бізнесу, написали провідні італійські видання.

Докладніше про діяльність асоціації можна дізнатися на їх сторінці у ФБ.

Судячи з того, що більшість противників представляють ліві сили і Північно-італійську партію «Леґа норд», відому своєю як анти імміграційною політикою, так і значною підтримкою Росії,  очевидним стають політичні причини відмови українським активістам.

Почесна голова Асоціації Дана Кучмаш коментує: «Ми дізналися про відмову із ЗМІ, мерія навіть не надіслала офіційного повідомлення про відмову».

«Мабуть мотивом була наша проукраїнська позиція. Протягом шести місяців ми щонеділі організовували маніфестації: спочатку – на підтримку Майдану, а потім – проти агресії Росії в Україні. Пізніше – збиралися на мітинги приурочені значним політичним подіям» – підсумовує Кучмаш.

«При всій повазі до Італії, країні в якій я живу протягом багатьох років, хочу підкреслити той факт, що до компетенцій місцевих адміністрацій не належить винесення рішення щодо цілісності кордонів іноземної країни, а також  критика політики заходів суверенної держави по відношенні до військової агресії іншої, в даному випадку Росії. Або проти так званих сепаратистів, що намагаються відстояти свої інтереси зі зброєю в руках» – заявляє Марта Дячишин.

Юрі Гуаіана, віце-президент Ради другого району Мілана і радник Радикальної партії, відзначає що постанова є свідченням того, наскільки глибокий вплив має пропаганда Путіна на радників більшості та опозиції. Саме це, на його думку, є причиною відмови громадському утворенні. «Асоціація, що вшановує честь українських інтелектуалів, сприяє участі громадян України які проживають за кордоном у національних виборах, стала жертвою політичного упередження. Той факт, що Рада навіть не мотивував своє негативне рішення робить його недійсним, а також політично неприйнятним” – коментує він.

Стефано Коста, голова Комісії громадської згуртованості і безпеки та депутат від партії Зелених, сказав: “Я переконливо засуджую порушення прав людини в Україні як зі сторони проукраїнських, так і проросійських сил. Проте асоціація «Відродження України» заснована іммігрантами, які хочуть організувати культурні заходи в Мілані, так що їх внесення у реєстр є доречним “.

А тим часом українці  здаватися не збираються. Читайте про їх наступні кроки в наших наступних публікаціях.

Маріанна СОРОНЕВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Хлопчик з України вручив Папі «хустинку паломника»

Запит на статус біженця в Італії