in

Українська школа ”Престиж” у Римі – 15 років разом!

25 травня Українська суботня школа “Престиж” у Римі відзначала подвійне свято: останній дзвоник цього навчального року та 15-ту річницю від заснування.


На заході «15 років разом: будуємо освічене суспільство» разом із учнями з 1 по 11 класу святкували малюки із дитячого садочка та численні гості.

Тетяна Кузик, ініціатор та директор школи нагадала основні віхи історії навчального закладу.
У 2004 році спостерігався стрімкий ріст української імміграції в Італії. Разом із батьками в країну приїжджали їх діти, тому виникла потреба в осередку, що допомагав би молоді зберігати свою ідентичність.


Вчителі та батьки – ентузіасти української громади в Римі, за підтримки італійських друзів, – організували недільний гурток при Профспілці SILSE та редакції української газети “Форум”.

Пройшло ще багато років перш ніж було офіційно засновано Координаційну раду українських організацій в Італії – асоціацію, яка змогла налагодити роботу навчального закладу. Лідери громад із Риму, Реджо Емілії, Салерно, Калабрії об’єднались для заснування волонтерського органу, з метою лобіювання інтересів українських іммігрантів. Їх мрія стала реальністю за підтримки Посольства України в Італії, Міжнародної Української школи при Міністерстві освіти України.

У 2008 році, у якості голови Центральної Координаційної ради українських організацій в Італії та іноземного радника Мерії міста Риму, Тетяна Кузик (Тарасенко) виступила ініціатором заснування школи, яка працювала б за програмою Міністерства освіти та науки України.

В 2014 була зареєстрована незалежна асоціація “Українська школа “Престиж” у Римі”, що полегшило співпрацю з італійськими та українськими організаціями.

З року в рік школа зростає і розвивається, у відповідь на потреби громади та дітей із українських та змішаних сімей.

У 2013 році було відкрито дитячий садок, для підготовки малюків, народжених в Італії, до навчання у першому класі. Відкрито курси італійської мови для дорослих, гурток народного танцю. Проводяться свята, виховні години, культурно-просвітницькі, мистецькі заходи для утвердження почуттях особистості патріотичних цінностей, переконань і поваги до культурного та історичного минулого України. Учні школи двічі на рік проходять атестацію та отримують табелі і атестати зрілості державного зразка.

Щоб привітати школу із 15 – річчям, у актовий зал парафії Святої Лучії прийшли представники посольств України в Італії та Ватикані та італійської міської адміністрації, з’їхалися голови асоціації із різних частин Італії. Учні потішили їх піснями та танцями – виявом артистичних талантів. Але передусім – володінням українською мовою.


«Наші учні мають переваги над їх однолітками. Вони є носіями двох культур, двох мов. Безперечно, це допоможе їм для особистого розвитку та майбутньої професійної діяльності. Вони є тими, хто зберігає українську ідентичність на теренах Італії» – підсумувала Тетяна Кузик (Тарасенко).

Маріанна Сороневич

Із питань запису у школу телефонуйте за номером.: 3397584432

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 5 Середній: 2.4]

Українець Сергій Попов серед переможців ультрамарафону у Флоренції

Бус із заробітчанами зіткнувся з вантажівкою у Словаччині