in

Українських дітей усиновлюють італійці

Своїх сиріт в Італії «можна порахувати на пальцях однієї руки»

Протягом 2008 року, оголошеного в Україні Роком підтримки національного усиновлення, в різні сімейні форми було влаштовано майже 20 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Якщо ще кілька років тому близько 70 дітей щодня залишалися без батьківського піклування і лише 30 були влаштовані в сім’ї, то сьогодні сиротами щодня стають понад 50 дітей і 46 з них знаходять нові сім’ї.

Усиновлюють навіть віл-інфікованих

Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко наголосив, що протягом року в Україні зросла кількість громадян, які хочуть усиновити дитину, а отже, кількість дітей, усиновлених на батьківщині, й далі зростатиме. За оперативними даними служб у справах дітей, за станом на 1 січня 2009 року на обліку кандидатів в усиновлювачі перебувають 1236 сімей.

Із 32060 дітей, що на 1 січня 2009 року перебувають на централізованому обліку і мають правові підстави для усиновлення, близько 90% – віком від семи до вісімнадцяти років.

За попередніми підсумками Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, протягом 2008 року громадяни України усиновили 14 дітей, хворих на ВІЛ/СНІД.

В Італії – бум усиновлення

Як свідчать дані звіту урядової Комісії з міжнародних усиновлень, найчастіше в Італії нову сім’ю знаходять діти з України. У цій країні справжній бум усиновлення дітей з-за кордону. За словами представника адміністрації глави уряду Карло Джованарді, діти з-за кордону є для більшості італійських сімей єдиною надією, адже в самій Італії сиріт, які підлягають усиновленню, «можна порахувати на пальцях однієї руки». У 2008 році італійські родини всиновили на 16% дітей більше, ніж у 2007-му. Найчастіше нові сім’ї в Італії знаходять українські діти віком 5-9 років.

Дати домівку нерідній дитині можуть дозволити собі лише багаті італійці. За підрахунками адвокатів, загальна вартість усиновлення за весь період процедури сягає 20 тисяч євро.

Як повідомив кореспонденту “ВЗ” начальник служби у справах неповнолітніх ЛОДА Володимир Лис, у 2008 році в області усиновлено 67 дітей, 9 з них – іноземцями. Галицькі діти тепер живуть, зокрема, в Італії, США та Канаді. “У нас один з найнижчих в Україні відсоток іноземного усиновлення, – каже пан Володимир. – Більшість дітей перебувають у родинному оточенні, під опікою близьких людей. Перевага надається національному усиновленню. До 2006 року за рік іноземці усиновлювали 30, 40, 50 і більше дітей області. Останні кілька років – до десяти. В інших областях цей показник вищий”.

Діти, які понад один рік перебували на первинному обліку в Службі і не усиновлені громадянами України, мають можливість бути усиновленими громадянами інших держав. Іноземців скеровує Державний департамент з усиновлення та захисту прав дітей Міністерства сім’ї, молоді та спорту. Усиновлені за кордон діти до 18 років залишаються громадянами України і перебувають під наглядом консульських установ.

Часто іноземці усиновлюють хворих дітей, у тому числі з серйозними фізичними та розумовими вадами. Ці хвороби важко вилікувати у нашій державі, за кордоном така можливість є.


А тим часом…

З 1 грудня 2008 року істотно змінилася процедура усиновлення в Україні. Найбільш прогресивною зміною став доступ до інформації про дитину, яка підлягає усиновленню. ЗМІ тепер друкуватимуть фото та подаватимуть інформацію про дітей.

Щодо міждержавного усиновлення, то процедура стала більш регламентованою, а зміни стосуються документів, які подаватиме іноземець. Вони мають містити детальнішу інформацію. Наприклад, щодо умов проживання: яка власність, скільки кімнат у помешканні. А у висновках компетентного органу країни-усиновлювача, які досі мали загальний характер, тепер повинні міститися більш чіткі рекомендації: скільки дітей може усиновити сім’я, якого віку, якого стану здоров’я.

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Отець Дмитро Блажейовський у 99 років працює від зорі до зорі

Тест італійської мови для отримання Carta di soggiorno