in

Італійський слід великого українця

Юрій Дрогобич (Котермак) – (1450-1494) народився близько 1450 р. у місті Дрогобичі на Львівщині в сім’ї ремісника. Навчався в Краківському та Болонському університетах.

 

 

У 1481-82 роках був ректором Болонського університету, з 1488 р. – професором університету в Кракові. Книга Ю. Дрогобича „Прогностична оцінка поточного 1483 року” написана латинською мовою й видана цього ж року в Римі, вважається першою друкованою книгою східних слов’ян.
У ній вперше в історії друкарства названо міста Дрогобич, Львів, Москву, Вільно, Кафу. Зроблено спробу визначити їх географічні координати.

Ю. Дрогобичу належить слова: „Хоч і далекі від очей простори неба, та не такі віддалені для розуму людського. Ми знаємо з наслідків про їх причини, а з цих останніх наслідок ми пізнаємо”.

Юрій Дрогобич проголосив революційну на той час думку про те, що події (найчастіше – війни) не є фатальним неминучим наслідком видимих рухів небесних тіл; вирішальне слово завжди належить людям. Говорячи про політичне життя, вказував, що Львів і Дрогобич належать до Русі (так в ті часи ще називались українські землі), що панські й князівські утиски загрожують небезпекою.

Друковані й рукописні трактати Ю. Дрогобича користувались значним авторитетом серед учених Італії, Франції, Польщі, Німеччини.

Його „Прогностик” на 1478 рік власноручно скопіював творець опублікованої в кінці XV століття „Всесвітньої хроніки”, відомий німецький гуманіст Гартман Шедель.

В Італії він був відомий як „Джорджо да Леополі” – так називав себе Ю. Котермак. Серед учнів його у Кракові був і М. Копернік.

Ю. Дрогобич – перший з відомих у східних слов’ян доктор медицини, а його поетична передмова до названої книги 1483 р. є першим зразком гуманістичної латиномовної поезії українського автора.
Помер Юрій Дрогобич 1494 року в Кракові.

Посольство України в Італійській Республіці проводить переговори з Болонським університетом щодо відкриття у 2007 року почесної дошки відомому українському вченому. Вже отримано попередню згоду від ректора цього вищого навчального закладу.


Посольство України в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

В Італії заарештовано ще 67 членів калабрійської мафії

«У нас освіченість часто плутають із папірцем про освіту…»