in

Неаполь. Для вас співає гурт «Українці»

В Неаполі з 2008 року веселить італійців та українців вокально-інструментальний гурт «Українці»

 

«МИ ГУРТ «УКРАЇНЦІ» БУДЕМО ВАМ СПІВАТИ
УРАЇНСЬКУ ПІСНЮ НАШУ ПРОСЛАВЛЯТИ В ЧУЖИНІ.
НЕХАЙ ВОНА ЛИНЕ, ЯК В РІДНІЙ ДОМІВЦІ,
БО ДЛЯ ВАС СПІВАЄ НАШ ГУРТ «УКРАЇНЦІ» В ЧУЖИНІ.
НЕХАЙ ВОНА ЛИНЕ ГОРАМИ І ПЛАЄМ
ПІСНІ З УКРАЇНИ ДЛЯ ВАС ЗАСПІВАЄМ В ЧУЖИНІ…»

Цією піснею, яка народилася в колективі і є візитною карткою, фольклорний гурт “Українці” розпочинає кожен свій виступ. Засновником і керівником цього колективу є Любов Щепенюк. До приїзду в Неаполь у 2002 році, пані Люба працювала вчителем співів у стрийській середній школі №11. Без переребільшення можна сказати, що уся її сім’я – це живий театр, де любов до музики й вистави не боїться ні труднощів, ні випробування часу. Зі своїм чоловіком, Миколою, пані Люба познайомилася у юному віці, під час навчання у Самбірському культосвітньому училищі: він – на відділенні духових інструментів, а вона – диригентсько-хоровому. З того часу вони нерозлучні. Пан Микола є постійним учасником гурту “Українці”, який надихнула його талановита дружина. Життєлюбна Любов Щепенюк віртуозно грає на акордеоні, пише пісні, складає сценарії. А вірші займають особливе місце у її житті.

… Ідея створення гурту плекалася чимало часу. Продумувався репертуар, формувався склад колективу. 2-го березня 2008 року у Неаполі була проведена перша репетиція. Оскільки до складу в більшості увійшли українці, його й назвали – “Українці”. Творчу діяльність гурт розпочав з десяти артистів. Але згодом, закоханих в українську пісню більшало і колектив поповнювався новими членами. Сьогодні він складається з 18 учасників що формують вокальну та хореографічну групу, а також троїсті музики, які грають на  народних інструментах – акордеоні, скрипці, сопілці та бубні.

Репертуар гурту “Українці” різноманітний. Це в’язанка українських народних пісень, пісні про Україну, стрілецькі, жартівливі, а також пісні на слова і музику Любові Щепенюк. Хоча колектив існує лише три роки, встиг зробити немало. “Українці” брали участь у міжнародному фестивалі етнічних гуртів в місті Теано, міжнародному фестивалі української та італійської пісні “Без кордонів”, що проходив у місті Салерно. Виступ на інтернаціональному фестивалі “Слов’янський базар” в Неаполі був нагороджений 3-тім місцем. Глядачі мали можливість побачити у виконанні гурту “Українські вечорниці” та різдв’яний вертеп. “Українці” також приймали участь у відбірковому турі фестивалю “Гілка калини”, де здобули приз глядацьких симпатій.

Гурт полюбився також італійській аудиторії. Вже третій рік поспіль благочинна асоціація “Oltre il chiostro”, у різдвяні дні, запрошує колектив виступити у приміщенні коплексу при церкві Santa Maria la Nuova в Неаполі й відтворити українське різдвяне дійство.
Українській громаді Неаполя важко уявити Різдвяні свята без гурту “Українці”. Стало майже традицією, після святої різдв’яної літургії, насолоджуватися постановкою вертепу цього колективу у греко-католицькій церкві пароха о.Романа Войцехівського.

Надзвичайно цікавим та оригінальним виявився спільний проект “Українців” разом з гуртом “Розмай”. У червні минулого літа, на сцені театру Тріанон у Неаполі, ці колективи показали українській та італійській аудиторії театралізоване дійство, у якому відтворили циганський фольклор, пісні, танці, циганське весілля. У цьому театральному проекті, який називався “Як у нас на Україні”, артисти ставили за мету зламати негативний стереотип, який, нажаль, сформувався в італійській уяві про циган як злодіїв.

Гурт “Українці”, як анонсує його керівник Любов Щепенюк, зараз готує святкову програму до Дня Матері, у якій будуть задіяні діти української недільної школи Неаполя.

 

 


Наталія ІВАНИШИН

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Здоровий баланс між розумом, тілом і духом

Ціна українки на італійському ринку праці