in

Здоровий баланс між розумом, тілом і духом

Погана робота негативно впливає на психічне здоровя і шкодить йому ще більше ніж безробіття

Здається, що краще бути безробітним, ніж виконувати будь-яку роботу. Останні дослідження австралійських вчених показують, що всупереч прибуткам, вимоглива, нестійка і невдячна робота, негативніше впливає на наше самопочуття, ніж відсутність роботи взагалі.

Довгий час дослідники вважали, що якщо робочі місця наділяють нас ціллю та певною роллю, тоді будь-яка робота має позитивно впливати на наш стан вцілому, роблячи нас щасливішими в порівнянні з безробітними. Та виявляється, що таке твердження дісне  лише для високо-кваліфікованої роботи і не справджується на низькокваліфіковану.

Дослідники Австралійського Національного Університету  вивчали, як різні атрибути психосоціальної роботи впливають на самопочуття людини і виявили, що низькокваліфікована праця, де присутні високі вимоги, велика залежність від роботодавця, високий рівень незахищеності та  дисбаланс між зусиллям і винагородою, негативно відбиваються на психічному стані людини.

Вчені проаналізували дані семи років від більш ніж 7000 австралійських робітників для   досліджень Професійної та Екологічної Медицини  і дійшли до таких висновків:

Як і передбачалося, ми виявили, що безробітні респонденти мали значно слабкіше психічне здоров’я, ніж зайняті. Однак, психічне здоров’я безробітних виявилося кращим від тих, хто працював на найнищих за якістю соціальних роботах … Тому ці поточні результати мають взяти під увагу  розробники стратегій у галузі зайнятості,  окрім  проблем безробітних, вони повинні перейматися як умовами праці так і політикою робочих місць.

Згідно авторів, перехід  від безробіття на роботу з високим психо-соціальним рівнем  позитивно впливає на психічний стан людини. Між тим, психічне здоров’я людей  які виконували незадовільні роботи погіршувалося з часом — і чим гірша  робота, тим негативніше вона вплива на психічний стан працівника…

В австралійському дослідженні рівень психічного здоров’я безробітних відповідав показнику 68,5 (згідно тесту Mental Health Inventory: який вимірює рівень депресії, тривоги і позитивного самопочуття). Середній показник стану зайнятих людей  дорівнював 75,1.
Дослідники виявили, що перехід від безробіття на задовільну роботу, покращив показник  психічного стану здоровя безробітних на  3,3 пункти, та при переході з безробіття на незадовільну роботу погіршив  на 5,6 від середнього показника зайнятих -75.1. Отже останній показник є гіршим від показника незайнятих, який різниться придлизно на 1 пункт з середнім показником зайнятих.
Ці дані підтверджують наскільки робота яку ми виконуємо впливає на наш психічний стан. Науковці радять замість того, щоб шукати яку-небуть  роботу,  безробітні або ті, які, виконують незадовільну роботу, повинні шукати нової роботи з більшими гарантіями, меншою залежністю і розумними навантаження і вимогами. Хоча на перший погляд це – може видаватися і важким завданням для виконання.
А роботодавців в свою чергу повинні більше перейматися психічним здоров’ям своїх працівників: щасливі робітники – заслуга їх роботодавців. А “погані робочі умови”, згідно науковців, “негативно впливають на саме здоров’я, а з часом спричиняють падіння як економічної так і соціальної продуктивності”.

 

 

Наталя ПАВЛІВ
Переклад з англійської
Джерело:
Study: Having a Bad Job Is Worse Than No Job for Mental Health
By Hans Villarica Tuesday, March 15, 2011

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рим. Українка покінчила із життям

Равенна. Українка зарізала італійку, за якою доглядала

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

ВРУ зробила жорсткішими правила в’їзду іноземців в Україну

Неаполь. Для вас співає гурт «Українці»