in

У регіоні Венето пройшов новорічний святковий дитячий марафон

   Ялинкове диво. Дистанцією в один тиждень пройшов новорічний святковий дитячий марафон у регіоні Венето. Стартував у Віченці 17 грудня. 23 грудня свято продовжилося у Местре (Венеція). А завершаться Різдвяні святкування 13 січня у Падуї виставою «Українська коляда, або Різдвяні пригоди італійців в Україні».

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Про те, що у регіоні Венето іде серйозна підготовка до проведення празника св. Миколая та Нового року, представники українських громадських організацій дізналися ще на початку грудня у Падуї (Capriccio di Vigonza), де вони зібралися на черговий «круглий стіл» за пропозицією почесного консула «Трьох Венецій» Марка Тозона. Про це присутніх повідомили Ганна Паров’як з Віченци та президент асоціації «Україна Плюс» Тамара Позднякова з Местре (Венеція). Вони ж і запросили усіх, хто має можливість, взяти участь у святкуваннях.

Першими засвітили святкові вогні на ялинці маленькі українці з Віченци. До передріздвяного свята вони готувалися всерйоз і заздалегідь. Адже на спектаклі зустрілися Святий угодник Миколай (Михайло Богатих) з Ангелами (Дарія Галаха, Ольга Мельник) та Чортиком (Дмитро Овад), Дід Мороз (Роман Трушаков) із Снігурочкою (Алла Затакова-Шелор), Снігова королева  (Віра Кащук) з Каєм і Гердою, Вовк і Заєць з улюблених мультфільмів «Ну, постривай!», Баба Яга (Ліза Брок) та багаточисленні герої новорічних та різдвяних казок. А розмовляли казкові герої не лише українською, а й російською, італійською та англійською мовами.

Таке барвисте лінгвістичне різноцвіття у веденні сценарію непросто далося  директору дидактичного центру «Перлина» Марині Софілканич. Але як зробити доступною казкову виставу дітям, що прийшли на свято? Адже маленькі глядачі та учасники походять з різних регіонів України, Росії, а ще й покликали в гості своїх італійських ровесників. «Buon Natale! Buon anno nuovo! З Новим Роком! З Різдвом Христовим!

Happy New Year! Merry Christmas! С Новым Годом!!!» – дзвінко вітали всі учасники дійства. І не лише учні (наймолодшому  з яких, Миколі, щойно виповнилося шість років, а найстаршому, Джанкарло Джіані, уже минуло 75), а й батьки та знайомі. Старші і молодші. Усі, хто часто зустрічаються у церкві Сан Джузеппе, де проводяться богослужіння для українців. А також ті, хто стояв при витоках утворення театрального гуртка «Весела ротаторія», активна діяльність якого сприяла створенню українсько-російської школи у місті Віченца. Хореограф Інна Тарасова подбала про танцювальні виступи, а музичний супровід піготувала і провела вчителька музики, випускниця Петрозаводської консерваторії, Наталія Куклєва. Саша Затакова-Шелор з татом Деном не лише були групою підтримки (адже її мама виступала у ролі Снігурочки), а й заспівали під гітару американську новорічну пісню у стилі кантрі.

В гості приїхали юні дарування. Аня Пономарьова та минулорічна випускниця суботньої української школи у Местре «Перша ластівка» Таня Алєксандрова вплели свої голоси у святкові переспіви. Також вони запросили усіх приїхати наступного тижня в гості до них.

Отож, естафету перейняли местряни. І 23 грудня уже в театрі МОМ у Местре довкола ялинки зібралися маленькі українці, учні суботньої української школи, зі своїма батьками. Дотримали слова і виступили з концертною програмою маленькі артисти з Віченци. А ще з радістю в розвагах брали участь українці з Падуї. Неабиякий інтерес привертали до себе ляльки-мотанки, які привезла з собою Олена Попович-Яневич. Поки діти декламували вірші, танцювали і співали, вона виготовила три нових ляльки. З яким же захопленням слідкували за магічними рухами спритних рук малята! Дві «сніжинки», Софійка і Стефанія, що приїхали з Віченци, таки набралися хоробрості і попросили майстриню подарувати по лялечці. Надовго вони запам’ятають цей день, адже додому вони повезли такі трофеї!

Сценарій підготувала й ведучою на святі була директор суботньої української школи у Местре (діє при асоціації „Україна Плюс”) Софія Дутчак. За хореографічне обрамлення відповідала Ірина Гаршеніна. За її словами, хоча часу для підготовки було обмаль, діти надзвичайно старалися, готуючись до виступу. Великою приємною несподіванкою став візит усіх представників почесного консульства «Трьох Венецій» разом з родинами. Почесний консул Марко Тозон особисто привіз новорічні дарунки українським дітям. У вітальному слові він зазначив, що надзвичайно радий розділити з присутніми щемливий момент дорогого українському народові традиційного свята.

Тепер у гості чекають в Падуї. Саме там 13 січня, на Старий новий рік, відбудеться вистава «Українська коляда, або Різдвяні пригоди італійців в Україні». Ласкаво просять!

Олена Канарчик

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Наталія Валевська – якісні пісні, колоритні образи, шалена працездатність

Гороскоп на 2013 рік