in

«Ми – майбутнє України, надія Італії!» В Авелліно відбувся Перший форум української молоді в Італії

   6, 7 та 8 вересня 2013р. в гірському містечку Серіно, що у південно-італійському регіоні Кампанья, пройшов Перший форум української молоді в Італії. Захід організований українсько-італійською асоціацією “Родина” з м. Авелліно

Захід відбувся за підтримки місцевої державної адміністрації, УГКЦ та УПЦ в Італії, місцевої Римо-католицької дієцезії Авелліно, а також Генерального Консульства України в Неаполі та Посольства України при Святому Престолі.

І Форум української молоді в Італії (ФОТО)

6 вересня за круглим столом зібралась українська молодь, яка прибула на Форум з різних італійських міст. У нараді взяли участь почесні гості з України: Володимир Володюк, голова крайового товариства «Козацький полк імені Івана Богуна» (м. Вінниця), Максим Ширнін, представник Університету Менеджменту Махаріші (м. Вінниця), Вадим Кудіяров, заступник голови громадської Ради при Вінницькій ОДА, Роман Дерипаскін, депутат районної Ради Київської області Васильківського району, а також представник міжнародного руху для сімей з неповносправними дітьми “Віра і Світло» – Лариса Григор’єва з сином Ігорем. Значну моральну підтримку і вітання організатори форуму отримали від української асоціації «Калина» на чолі з Ольгою Тарасюк (м. Салерно) та координаційної ради українських організацій в Італії, головою якої є пані Тетяна Кузик. З її ініціативи та голови «Асоціації жінок трудівниць в Італії» Світлани Ковальської на форум була делегована Олена Шинкаренко, кандидат філологічних наук, доцент кафедри психології (ВАК м. Київ).

В цікавому та запальному діалозі на тему «Інтеграції українських громадян і майбутнього української молоді в Італії», активну участь взяв Апостольський візитатор для українців греко–католиків в Італії та Іспанії владика Діонісій Ляхович, який розповів про 120-ти річний досвід утвердження української діаспори у Бразилії, та капелан громади УГКЦ м. Авелліно о. Роман Кривий.

На завершення першого дня форуму була складена резолюція, яка узагальнила прохання учасників щодо визнання українських дипломів в Італії та більше соціального рівноправ’я для іноземців. Також учасники висловили прохання у сприянні організації домів культури, в яких можна було б розвивати і передавати українські традиції для майбутніх поколінь, і які б забезпечили здоровий простір для суспільних зустрічей для дітей, молоді та старшого покоління.

Документ був представлений 7 вересня ідеологами форуму – Тетяною Бєляковою та Мікєле Саломоне, для обговорення за круглим столом, до якого долучилися голова місцевої державної адміністрації Фенісія Маріконда, полковник фінансової поліції, радник при регіональній державній адміністрації Антоніо Капуто, генеральний консул України в Неаполі Леонід Домарецький, директор Карітасу міста Авелліно Карло Меле, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії владика Діонісій Ляхович, ієрей Василь Трач (Українська Православна церква в Італії). Регіональний радник з питань соціального рівноправ’я та захисту жінок Доменіка Ломаццо Ярослав Мошкола,  перший секретар Посла України при Святому Престолі Тетяни Іжевської, зачитав лист від Посла, в якому було наголошено на  важливості даного заходу для інтеграції України в Європу.

Депутат Італійського парламенту Валентина Паріс висловила нагальну потребу поправки міграційного закону «Боссі-Фіні», називаючи ініціативу форуму початком культурної революції, а представник єврокомісії з міграційної політики Джузеппе Гаргані назвав Україну гідною державою, яка повинна увійти в Євросоюз. Модерував дебати журналіст Джузеппе Піконе, директор італійської газети «Il Mattino».

Другий день форуму розпочався спільною молитвою. О год. 9:30 у парку монастиря Сестер Францисканок Апостольський візитатор очолив Акафіст до Богородиці (італійською та українською мовами). Після молитви владика Діонісій звернувся до присутніх із короткими духовними роздумами італійською про те, що людина є єством, відкритим до трансцендентності, тому спільна молитва надає найкращу можливість переживати інший вимір людського буття. В Акафісті та в зборах взяли участь ряд душпастирів УГКЦ в Італії: о. Роман Кривий, о. Ігор Горішній, о. Андрій Євчук, о. Ігор Данильчук та о. Лазар Громадський, ЧСВВ.

Серед багатьох учасників заходу доречно відзначити окремих українських іммігрантів, які змогли досягти успіхів в Італії: Юлія Муць, яка після закінчення юридичного університету в Україні вступила на  юридичний факультет в Італії та працює адвокатом у Флоренції; Анастасія Кучеренко, яка, здобувши освіту в Італії, працює бухгалтером в Мілані; Назар Дуліба, випускник туристичного ліцею, працює екскурсоводом та перекладачем в м. Терні;  Михайло Вовчик, власник дискотеки та приватного підприємства в Римі, куди він часто приймає на роботу наших співвітчизників; Андрій Монах, фотограф, гуморист, актор, випускник Театральної Академії в Неаполі, який  продемонстрував всім присутнім свої таланти. Під час концертної програми своїми запальними українськими піснями тішили всіх Ірина Колпак та Ольга Тарасюк.
Всі учасники форуму привезуть до своїх домівок позитивний настрій та бажання продовжувати процес створення та утвердження  української діаспори в Італії.

Організатори дійства Куваєва Олена, керівник асоціації «Родина», Тетяна Бєлякова та Мікеле Саломоне, студенти університету м. Салерно   відповідно економічного та юридичного факультету  дякують всім учасникам за конструктивну роботу, проведену на Першому Форумі української молоді, та чекають на зустріч з представниками української діаспори в Італії наступного року. Велика подяка надається інформаційному партнеру в Італії – газеті «Українська Газета» та особисто редактору Маріанні Сороневич.

Асоціація “Разом”

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Нові правила прийому у римській префектурі

І Форум української молоді в Італії (ФОТО)