in

Сергій Притула хоче спростити голосування для заробітчан

Політик та волонтер Сергій Притула назвав великою несправедливістю те, що мільйони українців за кордоном не мають можливості брати участь у виборах.Він планує виправити цю ситуацію, спростивши голосування на виборах в Україні для заробітчан. Про це Притула розповів на своєму каналі у YouTube.

Як приклад, Притула приводить Молдову, де на попередніх президентських виборах у 2020 році закордонний округ фактично забезпечив перемогу чинної президентки Маї Санду. Частка виборців, які голосували за межами держави, тоді сягнула позначки у понад 12%.

Читайте також: Онлайн-послуги державних адміністрацій в Італії лише із кодами Spid, Cie, чи Cns

«А яка ситуація в Україні? На закордонних виборчих дільницях у реєстрах є 550 тисяч українців. Знаєте, скільки з них голосувало за кордоном? На президентських виборах на закордонному виборчому окрузі по усьому світу проголосувало лише 59 тисяч українців. Якщо ж ми говоримо про реальну кількість людей, які відносно постійно або відносно тимчасово проживають за межами України, тримаючи у руках український паспорт, то їх кількість оцінюється у 5 мільйонів людей», – відзначає Притула.

Політик вважає, що для того, аби ці мільйони українців мали змогу впливати на політику на Батьківщині, достатньо спростити процедуру реєстрації на вибори, а також відкрити більше закордонних дільниць.

Читайте також: Без Green Pass домашні працівники не мають права працювати та проживати у домі роботодавця

Політик заявив, що вже почав роботу з юристами та ініціативною групою депутатів Верховної Ради з підготовки відповідного законопроекту. Також Притула планує залучити до процесу найбільші українські церковні конфесії – Православну Церкву України та Українську Греко-Католицьку Церкву, які могли б включитися у координацію українських громад за кордоном. Також вони мають велику кількість приміщень по всьому світу, які могли б використовуватись як виборчі дільниці.

Розраховує Сергій Притула і на підтримку з боку Світового Конґресу Українців, адже ця організація обʼєднує понад 20 мільйонів українців у 133 країнах світу.

Ми хотіли б залишатися із вами у контакті. Запрошуємо приєднатися до групи  у Facebook Українська газета – видання для українців в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 3 Середній: 5]

У Тернополі дві жінки померли від голоду

В Римі від серцевого нападу Олександр Терлецький. Вічна пам’ять…