in

Цікаві факти про склад нової Верховної Ради

Через два місяці після президентських виборів, які завершилися гучною перемогою Володимира Зеленського, прийшла черга позачергових парламентських, які закінчились не менш приголомшливим результатом.

На цих виборах багато чого трапилося вперше.

Вперше одна партія бере абсолютну більшість, вперше мажоритарники від однієї політичної сили перемогли на більшості округів, вперше тотально “взяли” столицю.

Про феномен цієї перемоги говоритимуть ще довго, намагаючись розкрити секрет успіху.

Українська правда” зібрала десять найцікавіших фактів про ці унікальні “зелені” вибори.

Факт 1: Перша монобільшість в українському парламенті
Вперше в історії незалежної України більшість у Верховній Раді отримує одна партія. Станом на зараз “Слуга народу” проводить у Раду 253 народних депутатів.

Після того, як своє монопольне становище у політиці втратила Компартія СРСР, сформувати у парламенті монобільшість не вдавалося жодній партії.

Найближче до показника 226 голосів, які потрібні для більшості у Раді, наближалась “Партія регіонів”, яка у 2012 році мала фракцію на 185 депутатів.

Факт 2: Три чверті депутатів вперше пройшли в Раду
Згідно з попередніми результатами, у Раді 9 скликання три чверті депутатів будуть “новачками”. До парламенту станом на зараз проходять 323 кандидати, які раніше там не працювали: 167 з них обираються за списками, 156 – по мажоритарці.

Найбільше “нових” ведуть “Слуга народу”, яка ані у списку, ані на округах не має колишніх або чинних нардепів, та “Голос”, серед списочників якого мандат мав лише Святослав Вакарчук.

Факт 3: Кожна п’ята в Раді – жінка
У 8 скликання Верховної Ради обрались 47 жінок, а пізніше ця кількість зросла до 53, тобто 12,6%.

Зараз у Раду обрались 87 жінок, що складає 20.52% депутатів від фактичної кількості депутатів.

За списками проходить 61 жінка – це 27,11% від усіх списочників.
Але у відсотках найкраще виглядають фракції “Голосу” та “Європейської солідарності”, які матимуть по 47,6% і 37% жінок. За це вони можуть отримати додаткове фінансування відповідно до норми про “гендерну квоту”.

Найменше місць для жінок в “Опозиційної платформи – За життя” – 11,4%.

Факт 4: “Старі” програли ноунеймам
До парламентських виборів у партії “Слуга народу” розраховували на 80-90 місць за мажоритарними округами. Результати перевершили найоптимістичніші прогнози. Кандидати від партії Зеленського по мажоритарці отримали 127 місць у парламенті 9 скликання. На багатьох округах вони перемогли досвідчених нардепів, які вже не один рік працюють на окрузі.

Факт 5: Між наймолодшим та найстаршим депутатом 55 років різниці

Найстарший депутат у нинішньому парламенті – Юлій Іоффе, номер 12 за списком ОПЗЖ. Йому 78 років.

“Вічний депутат” – обирався депутатом Української РСР ще 1990 року. За часів незалежності пропустив лише 5 і 6 скликання Верховної Ради, не пройшовши в парламент по списку блоку “Не так!” у 2006 році.

Наймолодший депутат – Святослав Юраш, № 27 списку “Слуга народу”. Йому 23 роки.

На сайті “СН” вказано, що він вчився у Варшавському та у Калькутському університеті. Однак на сайті ЦВК зазначено лише загальну середню освіту, хоча наявність в нього атестату середньої освіти теж потребує підтвердження.

У 2010 році, коли йому було 14, він поїхав вчитися до Індії, звідки повернувся у 2014-му. Волонтер, активіст Революції Гідності, займався комунікаціями у різних структурах. У лютому 2019-го року Порошенко нагородив його орденом “За заслуги” 3-го ступеню. До потрапляння в парламент, згідно з інформацією ЦВК, був безробітним.

Факт 6: У новому парламенті будуть юристи, журналісти, спортсмени і шоумени
Після президентських виборів представники шоу-бізнесу, культури та медіа почали масово переходити у політику. Цього року свої сили на виборах спробували гуморист та телеведучий Сергій Притула, а також естрадний співак Іво Бобул.

На жаль, Притули та Бобула у новому парламенті не буде, однак у Раді і без них знайдеться багато інших зірок, телевізійників, журналістів та спортсменів.

Факт 7: Герой України Надія Савченко отримала 8 голосів

Найменший округ з центром у прифронтовому Зайцевому розташований на лінії вогню на Донеччині. Округ №51 складається з трьох населенних пунктів, що фактично потрапляють у “сіру зону”.

На виборах в окрузі в список виборців внесли 3 218 людей. У голосуванні взяли участь 676 – явка склала 21%. 10 бюлетенів визнали недійсними, тобто проголосувало “за” 666 осіб.

Для перемоги самовисуванцю Олександру Ковальову вистачило лише 220 голосів, що стало рекордом по найменшій кількості виборців, що привели депутата в Раду.

Переможець Ковальов є керівником громадської організації “Ніхто крім нас”, яка об’єднує учасників бойових дій в Афганістані,

У 2014 році після Революції Гідності Ковальов допомагав втекти “беркутівцям”, що перебували на Майдані. Генеральна прокуратура також підозрювала його у сприянні приховуванню зброї розформованого спецпідрозділу.

Втім, 2016 року суд відпустив його під особисте зобов’язання. Про справу забули, аж поки він не сплив на виборах.

У цьому ж окрузі змагалися дві чинні депутатки – Надія Савченко і Наталія Веселова, які на двох набрали 12 голосів: Савченко – 8, Веселова – 4.
Сумніше стане в новому парламенті і без Сергія Капліна та Олега Ляшка.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Хто в лідерах на закордонних дільницях? ЦВК опрацювала 95% протоколів

Risultati immagini per roma maltempo

Італія потерпає від потужного буревію.