in

Моденi відбулася виставка робіт Роксолани Мовчан

alt  У відділі Civico центрального музею м.Модена відбулася виставка робіт випускниці Львівської академії мистецтв Роксолани Мовчан

Крім художніх творів – майстриня працює у жанрі створення картин зі шкіри – були продемостровані скарби національної гуцульської традиції: коровай, писанки, весільний торт. Художниця була вбрана у лемківський костюм, який сама виготовила для свят.

Треба віддати належне комуні цього міста та дирекції музею, які вирішили, що музей мусить бути не тільки показу історичних пам,яток, а й місцем перехещення сьогоденних культур.

На першу, різдвяну виставку Роксалана  підготувала Дідуха- українську історичну ялинку -висотою у два з половиною метра, виплетеного із колосків пшениці, під яким за звичаєм для дітей були приготовані горішки.  Захопленими  були не тільки присутні італійці. Схвальні відгуки прийшли з діаспор в Аргентині, Канаді, Ірландії.

Проводився вечір гостинності, в якому приймали участь вихідці з найрізноманітніших куточків світу і своєрідний показ національних напоїв. Роксалана разом з групою українських жінок  підготувала гуцульський чай та квас, які надзвичайно сподобалися  присутнім. А писанки настільки прийшлися до душі, що у місті  відкрито    курси-лабораторію, де  навчає італійців мистецтву їх розпису Галина Гевко.

– Як склалася Ваша доля за кордоном?
  – Як і більшість із нас, я виїздила на рік, а вже виповнилося п.ятнадцять. Був період, коли сама утримувала сім.ю із семи чоловік. З біди тяжко піднімалася. На щастя трапилася хороша людина, мій чоловік Мауріціо Канова, який допоміг забрати до Італії мого сина Святослава, якому зараз вже вісімнідцять років. В першу чергу Мауріціо для мене друг, який у всьому допомагає.

– Що для Вас – нести у світ українські традиції?
– Велике щастя. Думаю, що мої бабуся і мама бачать це і радіють за мене на небі. А я обіцяю їм, що збережу  історичну пам.ять свого народу і розповідатиму людям, своїм дітям і, сподіваюсь, онукам про нашу історію і звичаї.

О.ЧОРНОБРИВЕЦЬ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Жінки трудові іммігрантки в місті Варезе відзначили Міжнародний День жіночої солідарності.

Франциск I – консерватор, затятий противник абортів і одностатевих шлюбів