in

Паспортний дефіцит став хронічною бідою українців

   Тисячі людей у чергах, зриваються поїздки, а міліція переходить на авральний режим роботи. Причиною всьому – звичайний закордонний паспорт, бо один документ в Україні друкують одразу два підприємства, йдеться в сюжеті ТСН.

Наразі паспортний дефіцит став хронічною бідою українців. Документи видають із кількатижневою затримкою. Зараз паспорти одержують ті, хто подавав заявки ще на початку березня.

Розслідування ТСН виявило кілька причин паспортного голоду в країні .Одна з них – адміністративна реформа. Вже з травня цього року видавати та оформлювати закордонні паспорти, а відтак і підписувати контракти на їх друк, мала б не міліція, як раніше, а новостворена Державна міграційна служба.

Та Міграційна служба в Україні повноцінно так і не запрацювала. МВС довелося аврально продовжувати всі контракти і збоїв було вже не уникнути.

Інша причина паспортного дефіциту – друк самих паспортів. Нині цим займаються одразу дві структури – державний поліграфкомбінат “Україна” і приватний концерн ЄДАПС, що вже не раз опинявся в центрі скандалу.

Власне саму паспортну книжечку робить держаний комбінат ”Україна”.

“І, до речі, ви маєте знати певну специфіку нашої поліграфії. Ви ж самі розумієте, це не просто треба надрукувати паспорт. Люди мають його перевірити, аби не було браку, аби він добре виглядав. Мав ступені захисту. Адже що на паспорті написано – виготовлений на поліграфкомбінаті Україна. Тому ми за нього відповідаємо”, – пояснив директор “України” Максим Степанов.

Концерн ЄДАПС додає до паспорта пластикову сторінку. Без неї паспорт недійсний.

В “Україні” запевняють, що мають підписаний контракт на виробництво такої сторінки та зі свого боку всі умови щодо нього виконали.

А ось у ЄДАПСА контракта не було. До минулого тижня, ця приватна структура , паспортами українців фактично не займалася. Коментувати ситуацію на камеру в комерційній фірмі відмовилися. Надіслали лише письмову відповідь.

“Консорціум із 17 квітня 2012 переходить у тризмінний режим роботи. За наявними виробничими прогнозами, упродовж 7 днів черга буде ліквідована. Щодня консорціум вироблятиме 10-12 тисяч паспортів”, – зазначено у факсовому повідомленні.

Постійні перебої з державним посвідченням особи набридли і в урядових кабінетах. Уже наступного року одноосібне право друкувати пластикову сторінку в паспорті концерн ЄДАПС може втратити. За рішенням Президента, цю функцію частково або повністю може взяти на себе держкомбінат ”Україна”.

Це має убезпечити українців від дражливих перебоїв із паспортами. Відсутність проблем з внутрішніми паспортами – тому доказ.

“Ми поставляємо паспорти українські, по яким я ніколи не чув, щоб були проблеми з видачею”, – аргументував директор поліграфкомбінату “Україна”.

Але окрім законодавчих та технічних моментів, завжди існує і людський фактор. Третя і остання причина паспортних збоїв – весняно-літній паспортний ажіотаж.

Наші туристи хочуть відпочивати за кордном, але не люблять точні плани. І лише купуючи путівки розуміють, що треба замовляюти паспорт, каже керівник одного зі столичних туаргенств.

Тому найбільший попит – на найдорожчі термінові документи. Узимку їх без проблем друкують за 3 дні. Зараз – і на 5-тиждень не встигають. Прискорити процес намагаються додатковою тратою грошей.

“Якщо людина приходить і просить зробити його за три дні – це буде накладно. Бо ОВІР не встигає їх зробити”, – пояснює директор турфірми Світлана Павлів.

У МВС радять отримувати документи восени чи взимку, коли черг у паспортних столах майже немає. Кажуть, о тій порі зробити потрібні документи можна дешево та швидко.

http://kolomyya.org

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Як перевести дитину до української школи якщо вона навчалася за кордоном?

“Свято Матері 2012” у Римі (ВІДЕОАНОНС)