in

Податок на розкіш: хто, кому, скільки і за що буде платити

Фахівці вважають, що середній клас постраждає від нового податку через свавілля чиновників

Після того, як президент Віктор Янукович заявив, що такі потужні бізнесмени, як Рінат Ахметов, Віктор Пінчук, Костянтин Жеваго погодились платити так званий податок на розкіш, прийняття такого документу стало дедалі більше схожим на реальність.

 

Так, згідно за проектом закону, розробленим та опублікованим Мінсоцполітики ще восени минулого року, предметами розкоші будуть вважатися взуття, вироби з хутра, шкіри, килими, текстиль, предмети мистецтва, антикваріат, за які власники виклали понад 30 мінімальних зарплат (32190 грн). Обкладатися податком будуть також вироби з дорогоцінних металів або каменів, годинники, мобільні телефони, зброя, за які сплачено понад 20 мінімальних зарплат (21460 грн). Податок буде стягуватися один раз при купівлі в сумі 10% від вартості на момент покупки або ввезення на митну територію Україну.

Податок на розкіш платитимуть не тільки найбагатші українці

Разом з податком на дорогі речі планується стягувати і податок на високі доходи. Якщо вони перевищують 16095 грн на місяць (понад 15 мінімальних зарплат на 1 січня), ставка податку для суми перевищення збільшується до 20% (для всіх інших цей податок зараз складає 15%).
Якщо ж сума доходів в місяць перевищує 10 730 грн (10 мінімальних зарплат), буде стягуватися 17% з суми перевищення. Податковий тягар за елітну нерухомість буде варіюватися від 4292 до 8584 грн.

До цієї категорії законодавці віднесли квартири понад 200 кв м і будинки більші за 400 кв м. Власники таких апартаментів зобов’язані будуть платити кожен рік 2% від мінімальної зарплати за кожен квадратний метр, тобто 4292 грн за квартиру в 200 “квадратів” і 8584 грн за будинок в 400 “квадратів”.

Любителів потужних автомобілів, та автомобілів представницького класу також очікує податковий “сюрприз”. Автомобілі з об’ємом двигуна понад 3400 куб. см, мотоцикли з об’ємом двигуна понад 800 куб. см будуть коштувати їх власникам 20% від мінімальної зарплати за кожні 100 куб. см. Наприклад, за Mersedes S600 з об’ємом двигуна в 5500 куб. см доведеться платити 11 803 грн.
Транспортні засоби, яким більше 7 років, податком обкладатися не будуть.

Хто буде платити податок на розкіш

Олігархам нові процентні ставки оподаткування навряд чи зіпсують настрій, адже бізнесмени знайдуть спосіб відходу від сплати цього податку. Тим більше що податком пропонують обкласти тільки власність, зареєстровану на території Україні. А ось середній клас буде платити по максимуму, так як він не має можливості захиститися від прогалин у законодавстві та чиновницького свавілля. Багато експертів вважають, що головною небезпекою цього податку є те, що він може перетворитись у покарання за багатство і буде частіше застосовуватися до середнього класу, а не до багатіїв, які мають способи уникати податків. Середній клас практично не використовує офшори, не реєструє майно в юрисдикції інших країн, не вигадує схем володіння дорогою власністю. Але у більшості представників середнього класу є простора квартира, заміський будинок або дорогий автомобіль, які й потраплять під оподаткування в першу чергу. На думку екс-міністра економіки Сергія Терьохіна, влада обрала неправильний шлях. “Основу багатства наших олігархів становлять відсотки, дивіденди, роялті – так звані пасивні доходи. Їх-то і потрібно обкласти податком. А от людей зайнятих я б, навпаки, звільнив від податкового тягаря”, – пояснив він.

Коли за хороше життя доведеться платити

Наразі Верховна Рада не може визначити дату внесення законопроекту на розгляд Верховної Ради. Депутати лише уточнюють, що “раз президент сказав, значить, скоро внесуть”. Для цього є ще один вагомий аргумент – нещодавно оголошена Януковичем нова соціальна програма, яка потребує значних коштів із бюджету. Тому податок на багатство цілком може розглядатися як джерело вирішення соціальних проблем і одне з джерел для виплат за соціальними ініціативами глави держави.

 

http://tsn.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Пасхальні вірші Оксани Дашкевич-Никифорук

Україна та ЄС парафували Угоду про асоціацію