in

Українці дедалі частіше обирають навчання в європейських університетах

   Центр дослідження суспільства оприлюднив статистичні дані щодо кількості громадян України, які навчаються в університетах за кордоном

Схожої статистики не веде жодне з українських державних відомств. Протягом декількох тижнів фахівці Центру дослідження суспільства контактували із закордонними міністерствами, службами статистики й асоціаціями університетів. Зібрані дані є унікальними, їх презентують уперше.

До десятки лідерів за підсумками 2012/2013 навчального року входять Польща, Німеччина, Росія, Чехія, Італія, США, Іспанія, Франція, Канада та Австрія.

Найбільші темпи зростання кількості студентів-українців демонструють Польща, Іспанія, Канада, Італія, Чехія, Австрія та Великобританія. Протягом останніх п’яти років кількість громадян України у вишах Польщі потроїлася, в Іспанії, Італії та Канаді подвоїлась, а в університетах Чехії, Австрії та Великобританії зросла на 41%.

Натомість українці почали рідше обирати університети США та Франції. Починаючи з 2008 року, їх там поменшало на 13% та 5% відповідно. У короткостроковій перспективі також знижується кількість української молоді у російських ВНЗ. А з 2010 по 2012 рік кількість українських студентів денної форми навчання у російських вишах зменшилась на 6% – із 4919 до 4644 осіб.

Загалом за останні п’ять років студентів з України у державах Європейського Союзу побільшало на 38%. Якщо у 2008 році ця цифра становила 18 тисяч, то у 2013 році європейську освіту обрали майже 29 тисяч осіб.

Українці надають перевагу різним спеціальностям, тому важко говорити про пріоритети. В австрійських університетах студенти-українці найчастіше вивчають економічні, соціальні та гуманітарні науки, понад 70% навчається саме на цих напрямках. Студенти-українці у Франції найчастіше вивчають економіку та різноманітні прикладні науки. У Росії найпопулярнішими серед українців є економічні та гуманітарні дисципліни, а фізико-математичні спеціальності посідають третє місце.

http://www.gazeta.lviv.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Наступні маніфестації у Римі проти військової агресії Росії (АНОНС)

Вірш росіянина на підтримку українських патріотів