in

Ухвалення закону про мову – політичний бандитизм

   6 народних депутатів проводять безстрокову голодовку під будівлею Українського дому, виступаючи таким чином проти ухвалення в другому читанні закону про мови

Лідер об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк називає ухвалення закону про мови “шулерством”. Про це він сказав на брифінгу у Верховній Раді, передає кореспондент РБК-Україна.

“Закон про мови не ухвалений. Це шулерство”, – сказав Арсеній Яценюк.

Він додав: “Ніякий закон сьогодні не ухвалений! Ніякої процедури голосування у відповідності Конституції в Україні не відбулося! Ці дрібні шулери вирішили, що через порушення Конституції, через закон вони можуть на табло вивести якусь цифру в 226 голосів, яких не було. Тому наш перший висновок: відповідно до ст. 10 Конституції України українська мова є єдиною державною, і будь-які інші акти діють виключно в частині, яка не суперечить Конституції. Другий: ніякого голосування конституційним чином не було, і Президент Янукович не має права підписувати цей закон. У випадку, якщо Президент Янукович підписує цей так званий акт, він – співучасник конституційного злочину і повинен нести кримінальну відповідальність разом з тими так званим народними депутатами, які сьогодні … неконституційним чином намагалися протягнути цей закон”.

В свою чергу, автор документу, регіонал Вадим Колесніченко висловив задоволення голосуванням. “Ми не дали пресі розкачати цього човна питаннями буде законопроект, чи ні. Ви хотіли мордобою? Ми цього не допустили”, – зазначив він. На зауваження, що вони “кинули” народ України, Колесніченко відповів: “Ви не народ України”.

В той же час, заступник голови Верховної Ради, народний депутат із фракції БЮТБ Микола Томенко стверджує, що не голосував за закон про мови, хоча його картка спрацювала. Томенко заявив, що має намір звернутися до ГПУ для з’ясування причин голосування його картки.

Також стало відомо, що 6 народних депутатів проводять безстрокову голодовку під будівлею Українського дому, виступаючи таким чином проти ухвалення в другому читанні закону про мови.

Нагадаємо, раніше сьогодні після відновлення роботи в 16:00 лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов звернувся до віце-спікеру Адаму Мартинюку з вимогою поставити на голосування в другому читанні “мовний законопроект”: “Фракція Партії регіонів і комуністи вимагають негайного розгляду законопроекту № 9073 про основи мовної політики”.

Після чого Мартинюк поставив відповідний проект закону на голосування, однак через що зав’язалася бійки між більшістю і опозицією спочатку “за” прийняття проголосували 219 депутатів. Мартинюк запропонував повернутися до питання, погодилися з цією пропозицією 236 депутатів.

Недивлячись на спроби опозиції відсторонити Мартинюка від мікрофона, після того як депутати 248 голосами підтримали повторно поставлений на голосування закон, Мартинюк оголосив про прийняте рішення і закрив вечірнє засідання до 10 ранку 4 липня.

Результати голосування опублікували на офіційному сайті Верховної Ради України. З 248 депутатів проект закону у другому читанні підтримали 190 депутатів з Партії регіонів, 1 представник НУ-НС Ігор Палиця, 11 позафракційних (віце-спікер Микола Томенко, перший віце-спікер Адам Мартинюк, Валерій Писаренко, Олександр Буряк, Ігор Воротнюк, Богдан Губський , Сергій Осика, Олег Маліч, Олег Черпіцький, Валерій Шаманов, Олександр Шепелев) і 19 представників Народної партії. Також закон підтримали 25 представників КПУ і два члени фракції “Реформи заради майбутнього” (Євген Константинов і Валерій Гацько). Депутати БЮТБ участі в голосуванні не брали.

Законом збережений конституційний державний статус української мови. Пунктом 1 статті 6 проекту встановлено, що державною мовою України є українська мова. При цьому, на території Україні гарантується вільне використання регіональних мов, до яких віднесено російська, білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська та кримчацька. Дія цього положення поширюється на ті мови, які є рідними для не менш 10% громадян, що населяють певну територію за даними перепису.

Законопроект № 9073 у першому читанні був прийнятий 5 червня ц.р. Пізніше опозиція подала до Вищого адміністративного суду України позов з приводу голосування за мовний законопроект. Як зазначив один з позивачів, депутат Юрій Одарченко, за проект голосувало на 60 депутатів менше, ніж цього вимагає Конституція, що сам порядок розгляду проекту був серйозно порушений, а пропозицію комітету про прийняття за основу проекту закону сфальсифіковано. Однак позов був визнаний таким, що не підлягає розгляду в адміністративних судах України.

У відкритті провадження було відмовлено і повторному позову, який подали депутати, зазначивши в цей раз на правомірності розгляду Вищим адміністративним судом цього питання.
У березні ц.р. Президент України Віктор Янукович заявив, что Україна найближчим часом прийме закон про дві державні мови – українською та російською.

Відповідно до статті 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

http://www.rbc.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійська пародія на офіційний гімн Євро 2012 (ВІДЕО)

Українських красунь запрошують до участі у конкурсі Міс Італія