in

Довгострокові шенгенські візи прирівняли до посвідки на проживання

З 5 квітня в ЄС набуває чинності новий закон, за яким по завершенню дії однорічної шенгенської візи її власникові буде видаватися посвідка на проживання.

Відповідна доповідь Карлоса Коельо (група народних партій, Португалія) була схвалена 9 березня на пленарному засіданні Європарламенту у Страсбурзі. За доповідь проголосували 562 депутати, проти – 29, утримався 51.

Документ передбачає надання права власникам довгострокових шенгенських віз (студентам, викладачам, науковцям тощо) права на вільне пересування до інших країн, які входять до Шенгенської зони.

Досі Шенгенська угода не дозволяла власникам довгострокових віз відвідувати інші країни Шенгенської зони, або їздити транзитом через інші країни, окрім тієї, яка видала візу.

“Факт, коли студент, що отримав візу на навчання у Бельгії, не може поїхати до спеціалізованої бібліотеки у Нідерландах, щоб отримати інформацію для написання своєї дисертації, або поїхати на вихідні до Барселони, є просто неприйнятним”, – заявив з цього приводу автор доповіді Коельо.

Згідно з новим законодавством, максимальний термін дії довгострокової візи встановлено на один рік. За необхідності більш тривалого перебування вихідця з третьої країни у країні-члені ЄС по завершенню однорічного терміну має видаватися посвідка на проживання.

Нове законодавство набуде чинності в ЄС вже з 5 квітня цього року.

Нагадаємо, до складу країн-учасниць Шенгенського договору зараз входить 22 країни-члени ЄС: Австрія, Бельгія, Данія, Чехія, Естонія, Фінляндія, Франція, Угорщина, Латвія, Литва, Німеччина, Греція, Італія, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Іспанія, Швеція, Словаччина, Словенія. До Шенгенської зони також входять Ісландія і Норвегія. З 19 грудня минулого року безвізовий в’їзд до країн Шенгену отримали такод громадяни Сербії, Македонії та Чорногорії.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Кальварій Люби

Відтепер шенгенська віза коштуватиме 60 євро, а для її отримання необхідно буде залишати відбитки пальців