in

Студенти. Дозвіл на проживання буде дійсний протягом усього навчання

   Дозволи на проживання для студентів діятимуть протягом усього курсу навчання чи професійної підготовки, але лише в тому випадку, коли вони здадуть усі іспити. На даний момент ще невідомі всі деталі втілення в життя цього законопроекту.

Невідкладні заходи в галузі освіти, затверджені Радою міністрів у вересні цього року, серед іншого, містять статті, які повинні залучити в країну іноземний інтелект та спростити уже існуючі норми для іноземців, які навчаються в Італії.

Прем’єр Енріко Летта прокоментував нововведення, що стимулюватиме приїзд в країну іноземних студентів: «Воно розв’язує одну із великих проблем італійської системи освіти. Адже відсоток іноземних студентів в італійських ВНЗ дорівнює 4%, що є значно нижчим показником, аніж в інших європейських країнах.»

Закон покликаний допомогти і тим студентам, які уже навчаються в Італії. До них відносяться також повнолітні діти іммігрантів, які завдяки навчанню можуть легально жити в країні.

«Нововведення ставить нас на рівень європейської держави. Хочемо, щоб наші університети були конкурентоспроможними, тому намагаємося спростити бюрократичні ходи для студентів, які зможуть спокійно продовжувати навчання “, – сказала міністр з інтеграції Сесіль К’єнге.

Параграф 9 стосується дії дозволу на проживання для студентів. Його тривалість буде не меншою за тривалість навчального курсу, і може бути продовжена на основі документів, що засвідчують успішну здачу іспитів.

Основу закону закладено, тепер слід зачекати його застусування на практиці. Так, в ньому не вказано, як саме буде здійснюватися щорічна перевірка упішності здачі іспитів. Це відбуватиметься завдяки прямій комунікації університетів та квестур? Чи, можливо, студент повинен щороку подавати в поліцейське управління відповідну довідку?

Скільки коштуватиме цей вид дозолу на проживання? Дотепер вартість отримання чи продовження річного пермессо становила 80 €. Ймовірно, що тепер вона збільшиться відповідно до тривалості, адже у декреті вказано, що: «постанова не повинна накладати додаткових витрат на державні установи». Можливо, що ціна зросте до 200 €, аналогічно до довготривалого дозволу на проживання ЄС.

Для того, щоб отримати відповіді на ці запитання, слід трохи зачекати. Протягом шести місяців повинні вийти поправки, які визначать шляхи реалізації нового закону. А вже після того, як пройде п’ятнадцять днів після їх публікації, нові правила врешті наберуть чинності.

Ельвіо ПАСКА,

переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Мігранти зможуть голосувати за депутатів-мажоритарників

Українець старіє… у 40 років