in

Сьогодні в Римі буде землетрус?

В Італії побоюються, що 11 травня 2011 року Рим сколихне потужний землетрус. Паніка поширилася через інтернет з посиланням на ніби-то прогнози італійського астронома-самоука. Фахівці-сейсмологи заспокоюють: у середу в Римі звичайний день, і до того ж сучасна наука не може передбачати землетруси.

Деякі інтернет-публікації посилаються на дослідження сейсмолога-аматора Раффаеле Бенданді, котрий помер 1979 року. Але культурна асоціація його імені, яка зберігає всю документацію сейсмолога, неодноразово спростовувала інтернет-плітки.

“У дослідженнях Бенданді стосовно 2011 року немає жодної згадки про точні дати і місця можливих землетрусів, як це зустрічається в інтернеті”, – пояснила Паола Лаґоріо, голова асоціації “La Bendandiana”.

За кілька років до смерті Раффаеле Бенданді заявляв, що передбачив землетрус в регіоні Фріулі 1976 року, але безуспішно намагався попередити власті, які вважали його шарлатаном. Він прославився 1923 року, коли офіційно оголосив, що 2 січня 1924 року станеться поштовх в області Марке. Земля сколихнулася два дні по тому. Проте теоретичні дослідження Бенданді офіційна наука ніколи не визнавала, зауважує видання La Repubblica.

Однак мешканці Рима не панікують. Масової втечі зі столиці не передбачається. Опитані на вулицях жителі реагують на землетрус-прогнози або жартами, або фаталістично, мовляв, “чому бути, того не минути”. Проте італійська преса і телебачення активно коментують інформацію.

Чи буде землетрус у Римі?

Як стверджують фахівці-сейсмологи, нині відсутні наукові методи, які б могли передбачити час і місце землетрусу. Єдині умовні прогнози можна робити на базі статистичних даних, кажуть науковці. Аналізуючи найбільш сейсмічно небезпечні території, можна прогнозувати сильний поштовх, але не день і час, коли це станеться. До того ж, нагадують експерти, у працях Бенданді немає згадки про день 11 травня 2011 року.

Апеннінський півострів – сейсмічно неспокійна територія. Ще свіжий у пам’яті катастрофічний землетрус 2009 року в Аквілі, що за 100 кілометрів на захід від італійської столиці. Легкий відгомін поштовху у 5,9 балів за шкалою Ріхтера відчувався тоді і в Римі, але без будь-яких руйнівних наслідків для столиці.

Як інформує Державний департамент цивільної оборони, Рим належить до зони помірної сейсмічності, яка обумовлена наслідками сильних епіцентрів у сусідніх центральних регіонах Апеннінського хребта, а там сейсмічний рівень високий або середньо-високий.

За історію моніторингів землетрусів від XIV століття і донині, потужні землетруси в центральних Апеннінах (область Абруццо та Умбрія) не завдавали значних пошкоджень будівлям столиці. Землетруси з епіцентром у самому Римі бувають дуже рідко і вони невеликої потужності, пояснює Державний департамент цивільної оборони Італії.

 

http://www.bbc.co.uk/

Дивіться також:

Інтер’вю Маріанни Сороневич із керівником дослідницького відділу Національного інституту сейсмології та вулканології у Римі. (ВІДЕО)

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Підтримаймо на Євробаченні українську співачку Міку Ньютон!

Берлусконі торгує місцями в уряді?