in

Як захиститися від підступного сонця?

Італійське сонце не жартує: тут температура улітку може сягати майже 40-градусів. Вона становить небезпеку для всіх — для дітей і дорослих, тих, хто перебуває на відпочинку, і тих, хто лише мріє про нього у задушливому місті. З огляду на це не зайвим буде нагадати низку правил, дотримуючись яких можна хоч якось захиститися від високих температур

 

 

Найбільшу небезпеку у спекотну погоду становить ризик виникнення теплового удару. Він розвивається внаслідок порушення звичних механізмів, за допомогою яких організм реагує на тепловий стрес. Ознаками теплового удару є різке підвищення температури тіла (понад 40°C), прискорене серцебиття, підвищення або зниження артеріального тиску, запаморочення, головний біль, нудота.

Аби вберегтися від теплового удару, у спекотну погоду слід регулярно вживати воду. Пити її треба повільно, невеликими ковткам, а літні люди повинні робити це не очікуючи відчуття спраги. Слід також уникати вживання міцних алкогольних напоїв, які викликають виражений діуретичний ефект. Дуже важливо стежити за водним балансом людей, які не можуть обслуговувати себе самостійно, зокрема маленьких дітей, лежачих хворих тощо.

У найспекот­ніші години, тобто з 12.00 до 16.00, намагайтеся взагалі не виходити на вулицю. Слід також уникати надмірної фізичної активності, а від занять спортом краще відмовитися. Річ у тім, що фізичні навантаження збільшують теплообмін у п’ять разів, що може призвести до зневоднення організму. Але якщо прихильники фітнесу не можуть пропустити жодного заняття, необхідно принаймні зменшити навантаження й пити більше води під час тренувань.
Слід якомога рідше користуватися наземним громадським транспортом — краще пройтися пішки по затінених місцях.
Важливо пам’ятати, що різниця температур між приміщенням і вулицею не повинна перевищувати 10 градусів. Тож кондиціонер у середньому не можна програмувати на температуру нижчу за 18 градусів.

Додаткову порцію свіжості можна отримати, просто помивши руки й умившись прохолодною водою. Якщо на роботі задушливо і спекотно, не завадить завжди тримати при собі вологу серветку: вона освіжить тіло й лице, а її приємний запах по­ліпшить настрій.

У жодному разі не слід носити у спеку синтетичний і тісний одяг. Синтетика особливо шкідлива в таку погоду з погляду гігієни, а тісний одяг ускладнює процес теплообміну. У сонячні спекотні дні найкраще вдягати світле легке і просторе вбрання, а виходячи на вулицю, потрібно брати з собою сонцезахисні окуляри і літній головний убір.

Боротися зі спекою допоможе і певний режим дня. Якщо лягти спати із заходом сонця та прокинутися раніше, коли на вулиці ще відносно прохолодно, то можна уникнути головного болю і до того ж зробити більше справ.

У спекотну погоду також потрібно відмовитися від звички готувати їжу про запас. Категорично не можна купувати харчів на лотках, не обладнаних холодильниками.

Надія ЮРЧЕНКО

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Вогняні ревнощі

У подорож влітку