in

Швидка медична допомога

У кожній лікарні є структурний підрозділ швидкої допомоги, який працює цілодобово, забезпечений апаратурою, що дозволяє надати медичне обслуговування у найтяжчих ситуаціях італійським громадянам та іноземцям.

Завдання невідкладної допомоги – визначити, чи загрожує життю та здоров’ю людини хвороба, з якою вона звернулася, і надати першу допомогу у лікуванні травм. Іноземні громадяни, зареєстровані в SSN ( див с. 7), мають однакове право на отримання невідкладної швидкої допомоги з італійськими громадянами. У деяких випадках реєстрація є обов’язковою (наприклад, якщо іноземець має дозвіл на проживання з робочих чи сімейних мотивів та ін.). В інших випадках її слід здійснити за власним бажанням (наприклад, за наявності дозволу на проживання з мотивів навчання). У цьому випадку іноземець мусить зареєструватися в SSN, сплативши визначену суму, або оформити страхування із захисту здоров’я та від нещасних випадків.

 

Проте навіть нелегальні іммігранти без документів, що дозволяють їхнє перебування на території країни, не залишаться без термінової допомоги лікарень та амбулаторій у випадку гострого захворювання чи нещасного випадку. За потреби інозе- мець може зажадати присутності перекладача чи посередника між культурами. Таким чином, іноземець, у якого виник- ли проблеми із здоров’ям, може звертатися до громадських медичних структур. Крім того, він має незаперечне право звернути- ся за терміновою допомогою, якщо його життю загрожує небезпека або у випадку тяжкої травми.

Варто пам’ятати, що до швидкої допомоги потрібно звертатися лише у термінових випадках. За рецептом, сертифікатом, медичним контролем потрібно звертатись до домашнього лікаря чи амбулаторій. Після того, як хворий потрапляє у пункт швидкої допомоги, медики негайно про- водять оцінку його стану та ступінь терміновості. Хворий повинен повідомити про симптоми, та наявність алергії. На підставі медогляду та отриманої інформації медик призначає „кодовий колір”, від якого залежить перевага у порядку отримання допомоги.

Червоний код призначають тяжкохворим пацієнтам з потребою невідкладної допомоги, бо їхньому життю загрожує небезпека.

Жовтий код вказує, що у пацієнта є серйозні патології і загроза одній з життєво важливих функцій. У цьому випадку життю пацієнта не загрожує небезпека, проте йому потрібно якнайшвидше надати допомогу.

Білий код призначають пацієнтам, які не мають серйозних захворювань, а лише такі, які може лікувати лікуючий лікар чи спеціалізовані амбулаторії. Такі пацієнти можуть очікувати прийому лікаря довше і отримати допомогу лише після хворих, яким призначили червоний чи жовтий код.

Лікарі вирішують чи госпіталізувати пацієнта, чи перевести його до іншої лікарні, залишити для спостереження протягом 24 годин чи відпустити додому. Колір коду впливає не лише на швидкість надання допомоги пацієнту, але й на те, чи треба буде платити за прийом лікаря. Хворим із червоним та жовтим кодом допомога надається безкоштовно, а ті, що отримав білий код змушені сплатити „тікет” у сумі 25 євро. Це нововведення уряду Романо Проді має на меті зменшити число людей, що без особливої потреби звертаються за швидкою допомогою.

Для того, щоб здійснити оплату за послуги швидкої допомоги, громадянам потрібно пред’явити посвідчення особи для уточнення персональних даних та можливості покрити витрати із державної скарбниці, якщо хворий виявиться непла- тоспроможним. Усім пацієнтам з білим кодом видають для заповнення бланк оплати, яку можна здійснити у відповідному відділі лікарні.

Stranieri in Italia,

переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Експлуатація роботи іммігрантів стала кримінальним злочином

В Римі пройдуть Дні української культури. Запрошуємо