in

Пластикові пляшки, посуд та дешеві каструлі небезпечні для здоров’я. Ось яких помилок слід уникнути, щоб зменшити ризик

Британські вчені прийшли до висновку, що небезпечною для здоров’я може бути  не лише їжа, але й її упаковка. Так, при виробництві пластикових пляшок для мінералки використовуються матеріали, які можуть стати причиною серйозних захворювань, у тому числі раку.

Бісфенол А – шкідлива хімічна сполука, яка виділяється з пластика при багатократному використанні або частому митті тари. Зокрема бісфенол А використовується при виготовленні пластмас, якими покриваються внутрішні поверхні консервних банок для продуктів харчування, і при виготовленні тари, використовуваної в косметичній і продуктовій промисловості. Бісфенол А широко застосовується при випуску компакт-дисків, деталей автомобілів, при виготовленні покриттів, клеїв і конструкційних матеріалів, які замінюють метал, скло, деревину.

Відомо, що феноли надають виражену подразнювальну дію і добре всмоктуються у кров, що може призвести до загальної інтоксикації організму. Також нещодавно було встановлено, що при багаторазовому використанні чи частому митті тари бісфенол А в пластикових пляшках максимально активізується, пояснює експерт Studio ABR Сабіна Рубіні.

Встановлено, що високий вміст бісфенолу А в сечі підвищує ризик розвитку раку грудей, серцевих захворювань, діабету і хвороб печінки. Крім того, навіть незначні концентрації цієї речовини (наприклад, в напоях, розлитих в пластикові пляшки) можуть негативно вплинути на репродуктивну функцію, і викликати відхилення в розвитку у майбутніх дітей, аж до синдрома Дауна. Шкідливий вплив бісфенолу А вже підтверджено на лабораторних тваринах.

Жертвами пляшок-вбивць найчастіше стають чоловіки – на першому місці серед відзначених дослідниками хвороб виявився рак простати.

Найстрашніше у відкритті британських дослідників – це висновок про те, що дія отруйної упаковки може початися ще в утробном стані. Якщо вагітна жінка пила воду з пляшок, до складу яких входив, наприклад, бісфенол А, то ймовірність того, що згодом у її сина розвинеться рак простати, буде достатньо велика.

Британці провели безліч експериментів на вагітних самках мишей – їм вводилися різні дози бісфенолу А. Результат виявився жахливим – у всіх мишенят (самців) були виявлені патологічні зміни простати.

Поки бізнесмени ігнорують докази учених за приблизними підрахунками, в світі в рік проводиться близько 2,8 млн тонн бісфенола, що використовується для виготовлення харчових упаковок. Причому до недавнього часу по всьому світу в отруйних пляшечках і дитяче харчування. А між тим, число людей, які захворіли на рак простати, продовжує зростати, причому цифра хворих збільшується загрозливими темпами. В тій же Великобританії, за останніми даними, середнє число хворих раком простати в рік складає 27 тисяч чоловік, а вмирає щорічно близько 10 тисяч.

За приблизними підрахунками, щороку в усьому світі для упаковки харчових продуктів та напоїв виробляється 2,8 мільйона тонн бісфенола.

Деякі країни, наприклад Великобританія, вже відмовилися від бісфенола. Комітет Європейського союзу з харчової безпеки в 2002 році зменшив максимально допустимий вміст бісфенола А в продуктах харчування в 5 разів. Однак влада США поки займають іншу позицію. Правда, в даний час використання бісфенола вже виключено з виробництва синтетичних матеріалів, що використовуються в промисловості дитячого харчування в Калі.

Наприкінці дев’яностих підхід до промислового виробництва напоїв принципово змінився. Зокрема, лимонади та мінералку почали масово розливати у пластикові пляшки.

На перший погляд, це дуже зручно, і сьогодні напоїв у скляній тарі відчутно поменшало. Однак ми дізналися факти, які вас точно зацікавлять.

Пластик буває різним, наприклад полівінілхлорид. В Європі його вже не використовують для упаковки харчових продуктів. В Україні заборони немає.

На заводі переконують, вони використовують якісний пластик — поліетилен-терефталат.

Саме така абревіатура вибита на дні пляшки.

Після заводу пляшки з водою розвозять інколи по магазинах, але здебільшого на склади.Часто продукцію везуть одразу на гуртові базари.

Липнева спека, стовпчик термометра видряпується за позначку тридцять – у тіні, отже на сонці під п’ятдесят. Таку температуру не витримує навіть якісний пластик – вимушені визнати і виробники продукції.

Висока температура може призвести до деструкції ПЕТ-матеріалу. Ця речовина буде джерелом нових смаків. Підсолоджуваі починають розкладатися. А при низькій температурі навпаки напій розшаровується, втрачає товарний вигляд.

А ще під дією високої температури та сонячного проміння пластик починає випаровуватися. Він розчиняється у воді, насичує її шкідливими речовинами.

Хто з нас не відчував у воді присмак пластику? В інституті екогігієни та токсикології визнають – немає абсолютно безпечної пластикової упаковки. З будь якої пластмаси виділяються отруйні речовини.

Як вони діють на організм людини? Вітчизняних досліджень немає, але що з цього приводу говорять іноземні науковці?

Національна програма токсикологічних досліджень при уряді США. За результатами американських учених, які експериментували на тваринах,бісфенол А – один з компонентів пластика – зменшує вироблення сеперми у самців. У самок він пришвидшує процес статевого дозрівання.

Науковці встановили, зависокий рівень цього компоненту може викликати діабет та захворювання серця.Так от, підвищена концентрація цієї складової пластика негативно впливає на розвиток статевих органів хлопчиків, які ще знаходяться в утробі матері! Бісфенол А зафіксований в організмі у 92 відсотків обстежених. І у дорослих і в дітей.

Дослідження також показали, що рівень бісфенолу А різко зростає, коли людина постійно п’є воду з пластикових пляшок. У розвинутих країнах вже намагаються обмежити використання пластика як упаковки харчових продуктів. Наприклад у Європі та США вже практично не випускають пиво у пластикових пляшках. Усе частіше відмовляються від пластикових стаканчиків для кави – переходять на дорожчі паперові. Питання пити чи не пити з пластикових пляшок в Україні наразі не стоїть. Відмовитися від такої зручної та дешевої тари у цій країні не зможуть ще багато років. Натомість науковці радять самим людям подбати про своє здоров’я.

Наприклад не використовувати повторно пластикову пляшку. А ще відмовитися від використання пластикового посуду хоча б удома.

Краще купувати маленьку тару, з якої можна випити все одразу. Адже хімічна реакція починається, щойно пляшку відкоркували і всередину потрапило повітря.

_____________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Пішоходам заборонено слати SMS, чи інші текстові повідомлення

Українці опинились в епіцентрі страшних подій у Бельгії