in

Італійський ринок розкішних товарів не знає кризи

Тоді як міжнародні агентства знижують кредитні оцінки Італії, застерігаючи її від можливого дефолту, високий рейтинг країни тримає сфера моди і дизайну. Італійські та й світові бренди високої моди реєструють суттєве збільшення прибутків. Тож за часів кризової лихоманки ринок розкішних товарів процвітає. Які на це причини? Чи так триватиме і далі?

 

Гарну новину на Міланській біржі оприлюднив Фонд Altagamma. Він відстежує роботу  італійських компаній, які працюють в галузі високої моди. Відповідно до звіту за поточний рік, цей сегмент світової економіки досяг товарообігу на 191 мільярд євро, що в порівнянні з минулим роком на 10 відсотків більше. До топ-десятки найприбутковіших марок увійшли Coach, Hermès, Deckers, Swatch, H&M, Prada, Tod’s, Burberry, Dior та Richemont.

Очікуваною, але несподіваною нині, виявилася позиція Італії на світовому ринку модних і розкішних товарів. Після США та Японії країна посідає третє місце з виробництва й продажу дорогоцінних речей персонального вжитку. Цей сектор оцінюють в Італії у 17,5 мільярдів євро.

«Сфера високої моди і дизайну являє собою найкращий зразок економіки й культури Італії, – коментує президент Фонду Altagamma Санто Версаче. – Цей сектор багато працює на зовнішній ринок, і наслідки глобальної кризи ми також відчули, але, ймовірно, значно менше, порівняно з іншими галузями. Так що ринок модних товарів уже оговтався від скрути, і ми впевнено дивимося вперед. До того ж, італійські підприємці дуже здібні у відкритті та опануванні нових ринків збуту в країнах, що стрімко розвиваються».

Надія на країни БРІК

Найбільше доходів цього року отримали від продажу коштовних годинників, шкіряних виробів, ювелірних прикрас та взуття. Меншим успіхом користувалася серед покупців косметика й чоловічий одяг. Економічний звіт підтвердив, що в європейських крамницях найбільше грошей на одяг та прикраси витрачають росіяни й китайці. Збільшуються апетити і в шоп-туристів із Бразилії.

Позитивні показники модних брендів експерти ринку пояснюють кількома факторами. По-перше, наслідки катастрофічного цунамі на початку року в Японії не вплинули суттєво на попит коштовних речей. По-друге, світова фінансова криза мало зачепила модну галузь, хіба що трохи зменшилися інвестиції.

Але найбільш вагома причина великих прибутків пов’язана з Китаєм. Там попит на розкішні предмети протягом року зріс на 35 відсотків. За прогнозами знавців ринку, якщо китайська економіка не зазнає сповільнення у 2012 році, то підприємці бізнесу коштовних товарів можуть оптимістично дивитися в майбутнє. Зокрема, італійці великі сподівання покладають також на ринки Бразилії, Індонезії, Індії та Росії, де відкриваються нові магазини бренду «Зроблено в Італії».

 

Джерело: Радіо Свобода

 

 

 

«Copyright © 2011 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода»

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Україна протидіятиме фальсифікації ліків

Берлусконі звинуватили в торгівлі людьми