in

“Якщо потрібно, я буду президентом”: найголовніші цитати з прес-конференції Савченко

Надія Савченко про життя у в’язниці, про війну, про майбутнє і роботу в парламенті

Надія Савченко дала масштабну прес-конференцію, на якій відповідала на запитання українських і російських ЗМІ. Савченко прийшла на захід у костюмі. Вона помітно заспокоїлася. Відповідала більш спокійно, ніж у перший день після повернення до України. З вигляду була відкритою і прямолінійною. Намагалася тверезо оцінювати те, що відбувається, не обіцяла зайвого. Сама прес-конференція виглядала жваво. 112.ua зібрав найголовніші, на наш погляд, цитати з прес-конференції Савченко. Все, що не ввійшло в друковану версію, дивіться в наших відеоцитатах.

Буду президентом

– Якщо або коли я стану президентом… Українці, потрібно, щоб я була президентом? Добре, я буду президентом. Я просто ще не зовсім вірю, що у нас вже люди навчилися голосувати не за гречку. Я, чесно кажучи, не скажу, чого я хочу. Я люблю літати, але якщо треба, я зроблю це, пройду цей шлях і буду працювати з віддачею.

* * *

Буду їздити світом

– Мені, як кожній людині, звичайній, нормальній, цивілізованій, хотілося б здійснити турне світом, побачити світ, але не на все буде час. Стосовно ж робочого турне, так, я думаю, що обов’язково світ почує Україну… Я обов’язково буду їздити світом, я буду говорити з людьми. Я буду знаходити тих людей, які хочуть жити у совісному, доброму сусідстві. Я ще не знаю, як все буде відбуватися, але все, що можна зробити задля України, я буду робити.

* * *

Все моє життя – Україна

– Я б хотіла літати, але для України я буду там і буду робити те, що корисно. Ви доклали багато зусиль, щоб мене витягнути, ви мені писали, є багато надій. Тому мені все одно, де захищати Україну. Якщо завтра почнеться бій, я повинна бути там, а не тут. Я піду туди і стану в перші ряди. Якщо я знаю, що зроблю більше тут, то я докладу всіх зусиль, щоб зробити тут. Я ще не знаю як, але я буду робити все і ніколи не зупинюся. У мене більше немає мого життя, все моє життя – це Україна.

* * *

Збирайся з речами

– Коли мене викрадали, я не знаю, як це було, з чиєї доброї волі, за чиїм наказом. Мене не питали, мене просто посадили в машину, надягли мішок на голову, викрали і все. Це було за один день, і коли, нарешті, вирвалася на волю, я скажу вам, що мене ні про що не запитували. Зайшли посеред ночі, сказали: збирайся з речами. Куди, не сказали, і я не знала, я буду летіти чи їхати кудись до Сибіру, Магадана, слідом за Сенцовим і Кольченком, чи я буду їхати до України.

* * *

Ці дурні селфі

– Не задушіть мене зараз своєю любов’ю, тому що завтра я буду йти вулицею і буду розуміти, що я на волі можу оступитися кожен день. І такий момент, коли я зараз йду вулицею і до мене біжать, дарують квіти, обіймаються та фотографуються, ці селфі дурні… “Ось я тут був, я бачив”… Хоча є такі люди, які просто кажуть: “Надя, дякую!”. Потиснув руку, йому не треба доказів, що він мене бачив. А завтра я буду йти вулицею, і в мене будуть летіти камені, плювки в спину. Я хочу зажити таким життям, щоб я зараз йшла вулицею і витримала любов, а завтра я буду йти і витримаю, коли мене будуть, як відьму, палити на вогнищі.

* * *

Стріляти стали менше

– У той рік, коли приймалися мінські угоди, я сиділа у в’язниці, я спостерігала за телебаченням. Звичайно, я не чула, про що говорили і як. Я не скажу, що вважаю їх достатньо ефективними. Добре, що у них була одна задача, принаймні, вони загасили полум’я, яке на той час горіло дуже боляче для всіх. Стріляти стали менше. Спасибі за це мінським угодам, нехай і так. Хоча, в принципі, спасибі людям, що прийшли з головою і почали думати перед тим, варто натиснути на курок чи не варто. А що стосується виборів на окупованих територіях – виборів зараз бути не може, поки в нас не закрито кордон. З відкритими кордонами ми з вами довибираємося.

* * *

Третя світова поверне Крим

Як повертати Крим? Я відчувала, що може бути Третя світова війна, і у мене, на жаль, це погане передчуття ще не закінчилося. Якщо буде Третя світова війна, то Крим повернеться. Якщо не буде Третьої світової війни, то Крим так само повернеться, але якоюсь роботою над міжнародним правом, достукавшись до людей, що вони зробили помилку.

* * *

Не громадянська війна

– Що таке АТО?.. Так, це російсько-українська війна, це не громадянська війна.

* * *

Закон правильний

– Коли я ініціювала цей закон, я добре знала систему зсередини… Пострадянська система – вона вся така… Багато хто спекулює цим законом, кажучи, що Савченко почала випускати вбивць. На жаль, в тюрмі сидить половина винних і половина невинних. І це треба для того, щоб слідчі не тримали людей. Тому, повірте, закон правильний.

* * *

Не було гранати

– Чи маю я право когось звинувачувати за що, за те, що я там просиділа два роки?… Як Коля сказав: “Треба було не попадатися”. Все правильно: була б граната – не попалася б. Блін, не було гранати. Я прекрасно розумію, що політика – це гнила штука, я прекрасно розумію, як це все робиться. Я ні до кого претензій не маю. Я дякую всім, як вийшло. Навіть ворогам спасибі.

* * *

На волі добре

– Я дуже хотіла, чесно, по центру босоніж походити. По злітній смузі, бетон відчути аеродромний. Я літаю, я часто знімаю взуття на аеродромі. Я лягла, полежала під літаком, під крилом подивилася. Я дуже хотіла, і у мене було тепле взуття, тому я його просто зняла. І українська земля лікує, на волі все добре.

* * *

Повішаю новий плакат

Про перший день в Раді. Я обов’язково піду, це мій перший робочий день, мені вже два роки прогули ставлять. Я піду, я буду працювати. По-перше, я зніму з трибуни себе і повішаю плакат, я напишу “Свободу всім тим, хто там ще сидить”. Партія “Батьківщина” такий плакат робить, і ми повісимо.

* * *

Політв’язнів у партії!

– Було б дуже добре, якби кожна політична партія взяла б собі по одному політв’язню-українцю в Росії.

* * *

Перша законодавча ініціатива

– Я вже хочу створити міжнародний комітет з питань окупованих територій… Я б хотіла, щоб ми сформували міжнародний комітет, який буде займатися цим питанням. Це один з методів, це не означає, що тільки це і більше нічого. Всі методи гарні, щоб тільки вийшло.

* * *

Путіну – відчепися!

– Що б я хотіла сказати Путіну? Відстань від України, відчепися від кожної країни, в яку ти вчепився. Залиш собі своє царство, не гризи своїх людей, не знущайся над росіянами… У мене часто запитують про Путіна, але я його не знаю і не можу сказати, що я про нього думаю. Є така от гнида. Є воша, а є гнида. Я Путіна поки що бачу як гниду. Це перше моє візуальне про нього враження.

* * *

Можу і до Мінська

– На жаль, я ще не знаю, куди я поїду. Я ще не чула, буду я їхати до Мінська чи не буду їхати. Якщо треба буде, то поїду. Щоб це було ефективно, я буду працювати скрізь, на всіх фронтах в цьому напрямі.

* * *

Кадик вирву голими руками!

– Я абсолютно точно знаю, що ГРУшники хотіли поспілкуватися зі мною, і точно так само я хотіла б поспілкуватися з ними. Я в цьому не сумніваюся, тому що ми в’язні, ми бійці, а нам, в принципі, є про що поговорити. Якщо б ми зустрілися з ними, коли нас міняли, я б їм сказала, що ви потрапили в таку м’ясорубку, я розумію, але справа в тому, що: ще раз прийдеш на мою землю зі зброєю вбивати мій народ, кадик виривати буду голими руками.

* * *

Шкода ГРУшників

– Мені ГРУшників шкода. Ми своїх не кидаємо, а росіяни… Хлопців просто кинули. Росія повинна була захищати своїх…

* * *

Не перебіжчик

– Я не перебіжчик. Я не збираюся бігати по партіях. Якщо мене щось не влаштує в моїх колегах, будемо про це говорити… У “Батьківщини” є лідер. Я хочу працювати… Треба буде – очолю партію.

* * *

Україну для українців

– Скажу про мову. Нам говорили: чому ти говориш українською. Ти що – село?.. Те, що телеканали говорять російською, ну і ок. Це комусь вправляє мізки, але не всім же? Ми ж будемо робити Україну для українців і по-українськи. Більше української мови. Але не силою, а свідомістю і переконанням.

* * *

На Банкову поки рано

– На Банкову поки мені рано. Я ще не знаю, що там робити. Але якщо буде Майдан, який скаже, що я там не потрібна, я піду.

Сергій Звиглянич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Могеріні про звільнення Савченко: ЄС святкує разом із Україною

Властивості селери і рецепти із неї, для відновлення організму