in

Італія в Україні: Італійський дворик у Львові

Подвір’я кам’яниці Корнякта у Львові облаштоване за зразком внутрішніх двориків старовинних італійських палаццо.

 

Воно оточене по периметру відкритими аркадами-лоджіями. Таке архітектурне обрамлення створює атмосферу затишку і пишності водночас.

Увагу в італійському дворику привертають речі старовини, що є ровесниками кам’яниці. Це так званий кам’яний лев Лоренцовича, який наприкінці XVI століття був встановлений на колоні перед входом у ратушу як символ міста. Історія цього лева — своєрідний “екшин” з викраденням, переслідуванням та бійнею за життя львівського бургомістра. Про всі баталії вам розкажуть екскурсоводи під час екскурсії “Львів середньовічний”. З 1940 року зберігається тут також дзвін “Ісайя”, який відносять до XVI століття. Місцем його попереднього розташування є Домініканський костел у Львові.

Ще один цікавий об’єкт часів Середньовіччя — прангер, себто стовп ганьби, який з’явився на площі Ринок 1596 року. Він відтворює фігури львівського “пана малодоброго”, тобто ката та богині правосуддя Феміди, що стоїть до нього із зав’язаними очима. У одній руці богині були терези, у іншій — меч. Біля прангера вчиняли покарання. Тобто злочинця прив’язували до такого стовпа ганьби і над ним, залежно від тяжкості злочину, вчиняли народний суд. На жаль, оригінал, заввишки понад 2,5 метра, не зберігся цілим. Частково він був пошкоджений під час падіння львівської ратуші 1826 року. Після війни залишки перенесли у Італійське подвір’я. Львівський скульптор Мирослав Романів виконав 1973 року реконструкцію прангера на замовлення Львівського історичного музею.

В Італійському дворику зберігається також нагробна плита з білого мармуру з вирізьбленим орнаментом. Такі плити називають хачкарі. Це вірменські пам’ятники, кам’яні стели із вирізьбленим хрестом, які розміщували на території вірменських храмів, при дорогах, у монастирях. Напис давньовірменською мовою на камені-хачкарі, збереженому в Італійському дворику, повідомляє про побожного мужа з Вірменії, сина Магдеса Аствацатура, що помер 15 травня 1797 року.

Нині у літній період на території Італійського дворику працює кав’ярня, яка дозволить затриматись миті і дати Вам сповна насолодитись однією з найстаріших збережених кам’яниць на площі Ринок.

___________________________________________

Більше новин:

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Документи, потрібні для ввезення в Україну авто на іноземній реєстрації

В’ячеслав Чурко близький до переходу у футбольний клуб Фрозіноне