in

В Італії знайдено кістяк стародавнього гіганта

   В Італії в Римі виявлено найдавніший на сьогодні кістяк людини з ознаками гігантизму. Чоловік зростом 202 см повинен був здаватися своїм сучасникам з III століття справжнім велетнем, адже тоді середній зріст складав лише 167 см. Сьогодні найвищою людиною вважається нещасний з 251 см.

Гігантизм – штука рідкісна, трапляється приблизно з трьома на мільйон. Все починається в дитинстві, з неправильної роботи гіпофіза. У давнину, мабуть, було так само. Відомі лише два скелети (з Польщі та Єгипту) з можливим гігантизмом. Скелет з Риму – перший підтверджений випадок гігантизму в античності.

Рештки були знайдені в 1991 році під час розкопок некрополя Фідени. Археологи звернули увагу на могилу надзвичайних розмірів, а потім і на очевидно дивні кістки. Через деякий час скелет потрапив до лабораторії палеопатолога Сімони Міноцци в Пізанському університеті (Італія). Учені виявили деформацію черепа, що відповідає гіпофізарній пухлині, яка і призвела до неконтрольованого виробництва гормону росту. Непропорційно довгі кінцівки і свідоцтва тривалішого періоду активного зростання скелета теж свідчать про гігантизм.

Рання смерть (людина прожила 16-20 років) натякає на ті ж обставини, бо гігантизм часто викликає серцево-судинні захворювання і проблеми з органами дихання, хоча в цьому випадку причина смерті невідома.

У могилі римського велетня не було жодних артефактів, у той же час вона нічим не відрізнялася від інших поховань. Значить, гігант не вважався ізгоєм. Римляни мали живий інтерес до різної “потворності”, так що горбані, карлики та інші могли зробити непогану кар’єру.

http://www.osvita.org.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Вітання президента України із Новим роком

Наталія Валевська – якісні пісні, колоритні образи, шалена працездатність