in

Італійська мафія у зв’язку з кризою активізувала відмивання грошей

Італійська мафія збільшила обсяги відмивання грошей під час кризи, оскільки доступність банківського кредитування різко знизилася і вакуум, що утворився швидко заповнився кримінальними грошима, затверджує Банк Італії.

“Криза забезпечила процвітання організованої злочинності. Злочинні угруповання, які володіють великими сумами, можуть робити інвестиції, які недоступні іншим. Тепер вони можуть інвестувати гроші в повністю легальні види діяльності”, – наводить агентство Bloomberg слова заступника гендиректора ЦБ Італії Марії Тарантоли.

За даними італійського Центробанку, число підозрілих операцій з можливою участю організованої злочинності зросло в I півріччі на 52% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року – до 15 тис., перевищивши обсяг подібних угод за 2008 рік у цілому.

З 21 тис. підозрілих операцій у 2009 році ЦБ провів додаткові розслідування по 14,8 тис. операціям, при цьому 4 тис. пізніше були визнані злочинними.

ВВП Італії, четвертий за величиною в Європі, скоротився більш ніж на 5% в 2009 році, на 2010 рік ЦБ прогнозує зростання в 1%. Банківське кредитування різко сповільнилося в 2008-2009 рр.. на тлі рецесії.

“Попит на кредитування збільшується, але складається враження, що попит багатьох підприємств, особливо малого бізнесу, не може бути повністю задоволений”, – зазначив голова Банку Італії Маріо Драгі.

Організовані злочинні угруповання Італії збільшили доходи на 4% – до 135 млрд. євро в 2009 році.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд оцінює обсяги відмивання грошей у світі в 2-5% світового ВВП, при цьому в Італії цей коефіцієнт доходить до 11%.

 

Корреспондент

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійці готові співпрацювати з волинянами…

За півроку МВС України зафіксувало 197 фактів, пов’язаних з торгівлею людьми