in

Італія вшановує пам’ять судді Фальконе

   Відомого борця із “Коза Нострою” вбито рівно 20 років тому.

В різних містах країни відбулися церемонії на згадку про Фальконе, а також на знак протесту проти дій мафії.

До Палермо, де від рук сицилійської мафії загинув відомий суддя, завітали прем‘єр-міністр Італії Маріо Монті і президент Джорджіо Наполітано. Із різних кутків країни туди прибули тисячі молодих учасників так званого “каравану пам‘яті”.

Вшанування пам‘яті Фальконе відбувається кілька днів по тому, як сталися вибухи біля
жіночого коледжу «Морвілло Фальконе» в місті Бріндізі на півдні Італії. Загинула 16-річна дівчина. Випадковість чи ні: освітній заклад носить ім‘я дружини Фальконе, яка загинула разом із ним.

Підозра одразу впала на мафію. Обурені громадяни вимагали вжити негайних заходів для затримання вбивць. Однак слідчі відкинули версію причетності мафії до вибухів біля коледжу. Вони кажуть, що їх вчинив одинак.

23 травня 1992 року по дорозі між аеропортом Палермо і сицилійською столицею у повітря злетіла броньована автівка, всередині якої перебував Фальконе, його дружина Франческа, а також троє поліцейських. Теракт був ретельно підготовленим. Вага вибухівки становила 600 кг.

За результатами восьми років роботи, Фальконе разом зі своїм другом суддею Паоло Борселліно довів справу до суду. Безпрецедентний процес відкрився у 1987-му у Палермо. Винесено вироки 360 обвинуваченим.

Фальконе твердо вирішив покінчити із “Коза Нострою”. Він усвідомлював, що піддавав ризику своє життя, утім був непохитним. Суддя ініціював створення спеціальної антимафіозної бригади.

Два місяці після вбивства Фальконе мафія вчинила замах на суддю Борселліно, внаслідок якого той загинув.

Організатором вбивств обох суддів був один з лідерів “Коза Ностри” – Сальваторе Рііна. Його заарештували у 1993-му. Згодом визнали винним у скоєнні понад ста вбивств. Він досі перебуває за ґратами.

Сьогодні боротьба із мафією в Італії досягла значного прогресу.

Утім, у справі про вбивство Фальконе лишаються темні плями. Зокрема, існує підозра щодо можливої причетності до злочину італійської розвідки.

Із мафією не покінчено, нагадав у середу під час церемонії вшанування пам‘яті судді Фальконе президент Італії Наполітано.

“Боротьба із мафією, із організованною злочинністю, тероризмом є сьогодні пріоритетом для нашої країни”, – зазначив він.

http://1tv.com.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Після руйнівних землетрусів українки в Італії стали героїнями

Неначе вже й не українки…