in

В Італії відкрили першу Школу писанкарства

У місті Кастель Ґандольфо (Рим, регіон Лаціо) відкрила свої двері перша в Італії Школа писанкарства.

Як передає Укрінформ, про це Школа Писанкарства в Римі повідомила у Фейсбуці.

«Культурно-мистецький проєкт Scuola di Pysanka Ucraina a Roma – Школа писанкарства в Римі громадсько-просвітницької асоціації Ucraina CreAttiva APS (Рим) за підтримки Посольства України в Республіці Італія та Апостольського екзархату вірних українців – католиків візантійського обряду, які проживають в Італії, – це ще один крок на шляху збереження і продовження прадавнього звичаю розпису писанок, що вже несе національний код майбутнім поколінням», – ідеться в дописі.

Читайте також: Російську агресію проти України засудили в Сенаті Італії

За повідомленням, творчий керівник Школи Писанкарства в Римі – Ліля Баб’як, художниця, писанкарка, членкиня Національної Спілки художників України з 1995 року.

Мета проєкту – об’єднати українців, передати їм вміння талановитих українських митців і таким чином пронести в майбутнє перлини народного українського мистецтва, котре ідентифікує українську душу і вирізняє її серед інших в цілому світі.

У школі подякували отцю Оресту, настоятелю монастиря Студіон, який розміщується на віллі Андрея Шептицького в м. Кастель Гандольфо, за таке чудове місце для праці, щоб не втрати себе і нашу ідентичність, нашу культуру і нашу мову.

Читайте також: Українські школи в Італії. Повний список

«Писанка – незвичайний світ уявлень і сприйняття, що орнаментально зображений на оболонці звичайного яйця. В ній кожен зроблений штрих є початком або ж завершенням символічних образів та знань наших предків. Збагнути зміст, зберегти та продовжити звичай розпису належить нам, українцям з усвідомленням значущості отриманого духовного спадку», – йдеться в повідомленні.

Школа висловила щиру подяку Посольству України в Італії та Апостольському Екзархату в Італії за підтримку проєкту, а також владиці Теодору Мартинюку, який особисто, разом з настоятелем монастиря Студіон отцем Орестом та творчим керівником Школи художницею пані Лілею Баб’як, перерізав стрічку на урочистому відкритті Школи та благословив її на плідний та довгий творчий шлях.

Читайте також: Зоряна Белей – українська красуня перемогла в конкурсі “Miss badante Web — 2021”

«Ми також щиро вдячні всім гостям, які були присутні на відкритті Школи, за ваші щирі емоції та підтримку! Запрошуємо усіх долучитися до вивчення та збереження традиції писанкарства разом з нами», – додали у школі.

Нагадаємо, у прокатедральному соборі Святої Софії в Римі відбулася презентація книжки «Слово тілом стало» владики Діонісія Ляховича, апостольського візитатора для українців-католиків в Італії.

Ми хотіли б залишатися із вами у контакті. Запрошуємо приєднатися до групи  у Facebook Українська газета – видання для українців в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 2 Середній: 5]

За час пандемії в Італії кількість бідних зросла на мільйон

Українка Мотричко виграла «золото» і «срібло» чемпіонату Європи з шашок