in

До виходу готується книга української журналістки та художниці Марії Гайдай

alt   Незабаром у розповсюдженні книга «Італійський період» – невигадані іммігрантських історій української журналістки та художниці Марії Гайдай з Варезе (Італія). 

Марія Гайдай, трудова мігрантка з більш, ніж десятилітнім досвідом роботи в Італії, зібрала невигадані іммігрантські історії у книгу «Італійський період».  Засобом художнього слова вона розказує про події, які дійсно мали місце в реальному житті українських трудових мігрантів.

Написати книгу – це один із найкращий способів привернути увагу до такої актуальної, але до кінця не оціненої і не вивченої теми української еміграції кінця XX століття. Написати книгу, яка розповідає і детально описує життя українців за кордоном – це відкрити вікно в світ, невідомий для материкових українців, та додати життєвої енергії тим, хто переживає труднощі імміграції особисто.

Марія Гайдай не за чутками знає реалії життя українців пострадянської еміграції в Європу. Життя у чужій країні відкрило нові грані художнього, письменницького та публіцистичного таланту, які вилилися в «Італійському періоді» – першій книзі майстрині.

alt

Своєю творчістю та активною громадською позицією Марія Гайдай згуртовує навколо себе українську громаду. Її діяльність спрямована на пропагування української етнічної культури у світі та, шляхом активності в соціальних інтернет-мережах, – згуртуванню інтелектуальної діаспори на усій території Італії.

Серед українців на Апеннінах багато тих, хто шукає розради у прозових та поетичних рядках, та Марія Гайдай вирізняється серед усіх цікавістю підкреслених тем і паралелей, майстерним володінням пером. «Італійський період» обіцяє стати одним із кращих зразків українських видань в діаспорі за змістом, художнім оформленням та поліграфічним виконанням. Книга містить кольорову вкладку з репродукціями картин пані Гайдай, виконаних у техніці «батік».

«Основою обкладинки стала одна з перших моїх картин нарисаних в Італії. Погляд широко відкритих очей на новий, красивий, незнайомий, різнокольоровий світ. І чорно біла реальність іммігрантського становища у цьому чужому світі. Скільки праці, сил і почуттів треба було витратити, щоб дійсно відчути себе органічною частинкою цього світу. Але для тих хто вірить немає нічого неможливого!» – розповідає Марія Гайдай.

У ній кожен знайде щось для себе. Тут зібрано історії людей та пропущено їх через призму бачення тонкого психолога. Багато із невигаданих іммігрантських історій вперше було опубліковано на сторінках «Української газети» в Італії, та щоразу отримували значний відгук у серцях читачів. Адже найкраще розповісти тим, хто безпосередньо торкнувся людських доль, стежив за досягненнями і втратами української спільноти, спостерігав за стосунками, вчинками та почуттями тих, хто пустився у мандри, рятуючи економічну ситуацію в родині. Вона спонукає читача до роздумів про складні процеси, що відбуваються на шляху становлення і розвитку Української держави і змушують її громадян шукати вирішення у еміграції.

Фотогалерея творчих робіт Марії Гайдай

Маріанна Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Запрошуємо у Рим на презентацію книги присвяченої Митрополиту Андрею

Поблизу Неаполя по-звірячому вбили українку