in

Меморіальні заходи жертв Голодомору в Мілані

Генеральне консульство України в Мілані завершило низку меморіальних заходів в рамках міжнародної акції „Незгасима свічка”, присвяченої вшануванню 75-ї річниці Голодомору в Україні в 1932-1933 рр.
У неділю, 7 вересня, у церкві “Святого лика”, де щотижня традиційно збираються на Службу Божу сотні українських громадян, відбувся поминальний захід, участь у якому взяли представники місцевої церковної громади Св. Йосафата УГКЦ, українських громадських організацій Північної Італії (міст Бреша, Варезе, Венеція, Местре, Новара, Павія та інших), органів місцевої влади, духовенства, італійської громадськості, представники ЗМІ, дипломати Генерального консульства України в Мілані та члени їх родин.

У приміщенні церковної школи, де проходила перша частина заходу, розмістили фотовиставку, присвячену Голодомору 1932 – 33рр.; присутнім роздали прес-реліз Генерального консульства України у Мілані, присвяченого події. Його ж напередодні установою розповсюджено серед провідних загальноіталійських ЗМІ, а також прес-служб органів місцевої влади консульського округу, провідних політологічних центрів регіону та вузів.

Після демонстрації документального фільму “Голодомор. Україна, ХХ століття. Технологія геноциду” до присутніх звернулися Генеральний консул України в Мілані Володимир Яценківський, Голова міської Ради Мілана п. Палм’єрі, парох Української Греко-Католицької Церкви у м. Мілан о.Олександр (Лісовський), голова історико-гуманітарного комітету “Парк праведників” (м.Турин), професор Паскуале Тотаро.
Промовці наголошували, що Голодомор в Україні став однією з найстрашніших гуманітарних катастроф в історії людства. Внаслідок свідомої і чітко спланованої політики злочинного сталінського режиму були знищені мільйони українців, а також представники інших національностей колишнього СРСР.

Генконсул, серед іншого, наголосив, що проведенням широкої міжнародної акції “Незгасима свічка” сучасна Україна має на меті відновити історичну правду та гідність українського народу, віддати належну пам’ять загиблим, досягти визнання міжнародною спільнотою факту антинародного злочину, що класифікується як геноцид.

Внесенням до зали символічної свічки пам’яті та хвилиною мовчання вшановано жертв Голодомору. Після цього свічку внесли до храму, де за участі трьох священиків УГКЦ відправлено жалобну панахиду за упокій душ безвинно загиблих під час Голодомору 1932 – 33 рр. Від символічного вогню “Незгасимої свічки” було запалено пам’ятну свічу, що горітиме в храмі української громади Мілана.

За матеріалами МЗС України

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Відбувся ІІ Інтернаціональний фестиваль української та італійської пісні «Без кордонів»

Українські юристи відвідали Рим