in

Потік українських мігрантів до Італії зростає – експерти

Українці є п’ятою за поширеністю національністю на території Італії, й потік мігрантів з України до цієї країни збільшується і має “жіноче обличчя”. Про це поінформували учасники прес-конференції, присвяченій першим підсумкам ініціативи “Проект підтримки транснаціонального батьківства та соціально-економічної реінтеграції репатріантів”, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Президент італійської гуманітарної асоціації Soleterre ONLUS Даміано Ріцці сказав, що найбільше українських мігрантів перебуває на території Ломбардії (адміністративний регіон північної Італії). “За офіційними даними в цьому регіоні в 2001 році проживало 1 300 українців, а вже в 2009 році кількість мігрантів з України налічує близько 42 тисяч і 80 % з них – жінки”, – зазначив Д. Ріцці.

Завідувач сектором сприяння освіті рідною мовою Департаменту загальної, середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Кононенко вважає, що найбільше страждають від наслідків трудової міграції діти заробітчан. “Вони гірше навчаються, нерідко демонструють агресивну поведінку та мають проблеми з адаптацією у колективі”, – зауважив Ю.Кононенко. За його словами, надзвичайно важливою є взаємодія органів управління освітою, педагогічних колективів навчальних закладів з громадськими організаціями. “Вони реалізують серйозні та значущі проекти, у фокусі яких різнопланова допомога мігрантам та членам їхніх родин”, – додав Ю.Кононенко.

Президент Всеукраїнського благодійного фонду “Запорука” Наталія Оніпко повідомила, що лише у Львівській області налічується понад 19 тисяч соціальних сиріт – дітей, батьки яких знаходяться на заробітках. “Трудова міграція має негативний вплив на соціальне здоров’я родини, призводить до руйнування сімейних відносин”, – зауважила вона. Н.Оніпко додала, що в такій ситуації підтримки потребує як сама жінка-заробітчанка, так і родина, що залишилась на Україні.

“У травні поточного року відкрито два інформаційні центри у Львові та Мілані, які надають безкоштовні послуги комунікації (skype-зв’язок), консультації юристів, психологів та інформацію щодо можливості відкриття власного бізнесу в Україні”, – поінформувала керівник фонду “Запорука”. Вона зазначила, що в Італії будуть проводити курси для українських мігрантів щодо правильного інвестування грошей на їхній батьківщині. “Зароблені кошти, які жінки-мігранти везуть з Італії в Україну, йдуть на навчання та ремонти. Ми хочемо, аби вони вкладали гроші в бізнес і більше не їхали на заробітки, а реалізовували себе в тій країні, де мешкають їхні родини”, – підкреслила Н. Оніпко.

Джерело статті:

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійці дали нове ім’я восьминогу Паулю

Італія потерпає від спеки