in

Реджіо Калабрія. Інтеграція починається з освіти

Як допомогти дітям іммігрантів не почуватися чужими? Як покращити їхню адаптацію у незнайомому для них середовищі? Як запобігти расизму між школярами? – На ці нелегкі питання намагалися відповісти викладачі шкіл, коледжів та університетів з п’яти європейських країн.

Представники освітньої системи з України, Італії, Бельгії, Греції та Румунії взяли участь у тижневому тренінгу проти расизму задля інтеграції та культурного збагачення, що проходив у рамках європейського проекту Грундвіг. Освітній курс відбувся на півдні Італії, в місті Реджіо ді Калабрія, і проводився освітньою асоціацією «Прометей» під керівництвом Карло Смалдоне Віллані.

Учасники курсу, попри теоретичну підготовку, змогли познайомитися з реаліями італійської системи освіти та побачити на власні очі проблеми інтеграції іноземних дітей в школах, від найменших до найстарших класів. Спілкування відбувалося не лише з директорами шкіл та викладачами, але й зі самими школярами, як італійськими, так і дітьми іммігрантів.

Варто зазначити, що важливим для учасників курсу було знайомство з посадою Культурного Медіатора в італійських школах. Вже кілька років в італійських освітніх інститутах усіх рівнів присутні спеціалізовані викладачі, які займаються безпосередньо дітьми-іноземцями, і сприяють їх швидкому і безболісному освоєнню в шкільному середовищі.

Так за словами Саверії Денізі, культурного медіатора середньої школи в Реджіо ді Калабрія: «Для дітей іноземців головне дати зрозуміти, що на їхню культуру ніхто не зазіхає і не намагається викреслити з їх життя. Що вони, розмовляючи іншою мовою, маючи інших колір шкіри нічим не відрізняються від італійських дітей, і мають такі ж права на дитинство, освіту і майбутнє».

Про систему університетської підготовки та  можливості для іноземних студентів розповів директор Аграрного факультету Університету Реджіо ді Калабрія Марчелло Зімбоне.

Важливою частиною проекту була практична підготовка учасників-викладачів, проведення тренінгів та моделювання ситуацій, які тісно пов’язані з труднощами інтеграції дітей. Обмін власним досвідом теж посідав одне з основних місць в проведенні тренінгу, адже проблеми інтеграції дітей у школах та університетах  близькі не лише Італії, але й усім європейським країнам.

«У процесі інтеграції дітей іммігрантів важливо не те, що вони можуть відвідувати навчальні заклади на рівні з італійськими дітьми, а запропонувати їм безпечну територію для їхньої адаптації. І у цьому неймовірну роль відіграють викладачі та їх підготовка до подолання проблеми. Для цього «Прометей» намагається активно працювати на шляху освіти саме викладачів, щоб збагатити їх навчальні методи і полегшити інтеграцію дітей, як іноземних, так й італійських» – зауважує Карло Смалдоне Віллані, керівник культурної асоціації.

 

Тетяна КОСТЮК
Реджіо ді Калабрія

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Жінка заявила про злочин, якого насправді не було

В Італії зменшилась кількість дорожньо-транспортних пригод і смертей на роботі