in

Українські танцювальні ритми осіннього Риму

У суботу, 9 жовтня, в Римі розпочав роботу Фестиваль танців світу у рамках якого відбувася виступ дніпропетровського дитячого народного ансамблю «Орлятко»

Творчість цього колективу знають і люблять у рідній країні. З «орлятами» вже познайомились і полюбили їх у Македонії, Туреччині, Іорданії, Ізраїлі, Франції, Польщі, Греції, Росії, країнах Прибалтики і, звичайно ж, у сонячній Італії.

Неможливо передати словами все розмаїття барв українських народних костюмів, величезну енергію і стрімкий ритм, красу і граційність танців, талант і професіоналізм юних виконавців. Тому й не дивно, що скрізь, де побували діти з концертною программою, їх супроводжувало щире визнання вдячних глядачів.

Так сталось і цього теплого лагідного жовтневого дня. Зала Театру «Емоціоні» парафії святого Гаспаре дел Буфало була переповнена глядачами. Співвітчизники, італійці, трудові емігранти з різних частин світу, зачаровані високою майстерністю виконання українських народних танців, можна сказати, – зримою піснею без слів, незмовкаючими оплесками дякували юним артистам за подаровану радість. Коли ж танцюристи увірвались на сцену вихором «Гопака» – глядачі просто завмерли від захоплення… Ноги підтанцьовували в такт музики, від надлишку емоцій багатьом на очі навертались сльози. І це цілком нормально. Адже у цьому танці прихована душа українського народу, його самобутність, енергія, завзяття, ліричність. Та мало хто знає, що складні танцювальні трюки, які так бездоганно виконували хлопці, викликаючи шквал оплесків, – це елементи колишнього бойового мистецтва Запорозьких козаків, так званого «бойового гопака».

 

З особливою батьківською любов’ю і турботою ставиться до своїх вихованців художній керівник народного дитячого танцювального ансамблю «Орлятко», Заслужений працівник культури України Олександр Соколовський. Щоб зрозуміти наскільки духовно глибоко вони пов’язані, варто дослухатись до слів самого Вчителя:

– Я вдячний долі за те, – говорить Олександр Соколовський, – що в народному ансамблі «Орлятко», поруч з чудовими дітьми і керівниками, друзями, можу здійснити усі мої мрії і творчі фантазії. Мені приємно усвідомлювати, що наші зарубіжні друзі знають і люблять Україну, її національне мистецтво, великою мірою завдяки й нашій роботі, творчій співпраці дорослих та дітей…

Після закінчення концерту Радник Мерії Риму, Голова Центральної Координаційної Ради Українських Об’єднань Італії Тетяна Кузик за сприяння якої відбувся цей захід, Радника Мерії Риму, депутата Римської міської Ради з питань Східної Європи, сердечно дякуючи колективу і висловлюючи сподівання на зустрічі у майбутньому, вручила юним артистам та художньому керівникові ансамблю Олександру Соколовському пам’ятні Дипломи учасників Фестивалю танців світу.

У другій частині роботи першого дня фестивалю були вручені Почесні грамоти та Диплоти кращим учителям, учням, найактивнішому серед батьків Недільних та Суботніх шкіл, влаштованих для дітей емігрантів з різних країн світу.

Ніна ПАСАМАН

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

У поліції пам’ять довга

Чи можливе возз’єднання сім’ї в Італії із біологічним батьком дитини?