in

Італія запалює свічку пам’яті жертв Голодоморів

В Україні відбуваються жалобні заходи – на знак пам’яті про людей, які загинули в 1932 – 1933 роках внаслідок штучно організованого голоду. Тоді загинули, за різними оцінками, від семи до десяти мільйонів осіб. Увечері в багатьох українських оселях спалахнули поминальні свічки – на згадку про безневинних жертв одного з найжорстокіших режимів в історії людства. Цей захід підтримують українці в Італії.

 

Зокрема поминальні акції пройдуть у церковних громадах та українських школах. Під час останніх загальних зборів душпастирів УГКЦ в Італії,було прийнято рішення долучитися до Дня пам’яті жертв Голодоморів, який в Україні проводитиметься 24 листопада.У всіх громадах провести поминальні панахиди та акцію “Свічка памяті”. З огляду на те, що в Італії лише в деяких громадах служиться в суботу, тому даний захід пропонується провести 24-25 листопада.

Нагадуємо. 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор геноцидом українського народу.

Водночас чинний Президент України Віктор Янукович 27 квітня 2010 року під час відповідей на запитання депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи дав зрозуміти, що поділяє позицію Росії в цьому питанні. Ця держава називає голод в Україні та інших регіонах Радянського Союзу спільною трагедією країн, колись об’єднаних в одній державі.

«Визнавати Голодомор як факт геноциду щодо того чи іншого народу, ми вважаємо, що це буде неправильно, це буде несправедливо. Це була спільна трагедія народів, які тоді входили до єдиного Радянського Союзу. Це були наслідки сталінського тоталітарного режиму, ставлення до людей», – сказав Янукович, зірвавши тоді оплески російської делегації.

Історики дійшли висновку, що голод був свідомо організований сталінським режимом, у тому числі – і для придушення можливого національно-визвольного руху.

Голодомор визнали геноцидом українського народу парламенти кількох десятків держав.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Україну на Римському кінофестивалі представив фільм Кіри Муратової

В Україні стає актуальним розширення мережі геріатричних закладів, особливо в сільській місцевості