in

“Коза і дві буханки” – історія Слобожанщини в книжці венеціанської українки

Оповідання книги базуються на реальних подіях і покликані зберегти народну пам’ять України, зокрема про колективізацію та Голодомор і поширити її в Італії.

 

Цими днями у світ вийшла перша книга Тамари Сенчук (Позднякової) “Коза і дві буханки» (Una capra e due pagnotte», видавця Editore Armando Siciliano.

Оповідання книги базуються на реальних подіях і покликані зберегти народну пам’ять України та поширити її в Італії.

Вона розповідає про рідне село автора, те що збереглося із розповідей її дідусів та бабусь. Кілька творів присвячені колективізації, Голодомору, що смертоносною хвилею пройшовся по Слобожанщині у 30 роки, ХХ століття, та зачепив сім’ю Тамари Сенчук.

Читайте також: Українські «кіборги» стали героями театралізованої оповіді в Італії

Автор тривалий час писала оповідання, публікувала їх в регіональних виданнях українців в Італії, та ніколи не думала про видання книги. Її історії із життя української імміграції зачитували на тематичних та літературних заходах. На одному із таких міроприємств, творчість Тамари Сенчук оцінив видавець Армандо Січіліано та запропонував видати їх збіркою.

Книга була готовою ще три роки тому та Майдан у Києві змінив плани автора. Вона зайнялася допомогою Революції гідності, відклавши особисті плани на другий план. Все ж, видавець настояв на завершенні роботи.

Назва книги «Коза і дві буханки» – складене із заголовків двох оповідань і запропоноване видавництвом. Обкладинка розповідає про українське село минулого: біленькі хати та подружжя, що йде працювати у поле. На фоні цієї лагідної ідилії, особливим жахливим контрастом виглядають слова підзаголовку «Розповіді української пам’яті про Голодомор та геноцид, за наказом Сталіна».

Читайте також: «Путін і неоцаризм»… очима італійця

Книга викликала інтерес в італійському суспільстві, у видавництво надходять пропозиції про її презентацію для широкого кола читачів, тому, що тема радянської України невідома, або невірно висвітлена в Італії.

Презентації книги почалися із 31 березня та проходитимуть у різних містах країни, крім книгарень, незабаром вони пройдуть в ряді італійських ліцеїв.

Книгу можна замовити на сайті Libroсо, а також IBS.it

Довідка про автора
Тамари Сенчук (Позднякова) з 2004 є головою асоціації  “Україна плюс” у Венеції Местре. Разом із однодумцями, у 2005 вона заснувала та багато років опікувалася українською школою «Перша ластівка». Створила співочий колектив, “Доля”, який виступав на кінофестивалі у Венеції. Протягом останніх років вона презентує Україну на фестивалі «Ритми і танці світу», на який запрошує приїхати українських бандуристів, художників, танцювальні колективи.

Пропонуємо активістам української громади та головам асоціацій, які бажають презентувати книжку в їх місті, звертатися за номером: +39 3426625633
__________________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українські «кіборги» стали героями театралізованої оповіді в Італії

Вітамін D може лікувати хворе серце