in

Співачка Жанна Шишко відзначила 10-річчя творчості в Італії

   В Салерно відбувся сольний концерт української співачки Жанни Шишко, який став своєрідним підсумком її 10-річної творчої діяльності в Італії.

Захід відбувся при особистому сприянні монаха ордену – брата Модеста. Того вечора щаслива володарка чудового сопрано, яка була розпочала концерт словами з вірша Лесі Українки «Надія», порадувала публіку українськими та італійськими піснями. З останніх – це «Ave Maria» , «Torna v surriento»,  «Mamma soltanto felice»,  «Dicite ciell».

…Першим вокальним виступом Жанни Шишко в Італії була її участь, 10 років тому, разом з італійськими виконавцями, у концерті у вілла Дорія в Анграх, де вона на той час працювала. Жанну помітили, оцінили й запросили на зйомки фільму «Студент», режисера Енцо Стукйо. У цьому фільмі, який розповідає правдиву історію з життя актора Ніно Данжело, вона зіграла роль шкільної подруги Патріції. Фільм транслювався на каналі «Телеангрі». Зворушення та сльози радості відбилися на обличчях Жаниної матері та сина, які були приїхали  провідати рідну людину в Італію й мали змогу побачити її не тільки поруч, але й на каналі італійського телебачення. Згодом Жанні довелося працювати в Пагані, але їй  не вистачало творчої атмосфери, й вона переїхала в Салерно, де одразу ж влилася до гурту «Калина», під керівництвом Ольги Тарасюк. Разом відспівали безліч концертів у Салерно та провінції, у фестивалі «Гілка Калини». Жанна також готувала виступи церковного гурту до Дня Матері в Римі. Потім були виступи з колективом аматорів «Берегиня», участь у фестивалях «Без кордонів», «Словянський Базар», у численних святах, організованих асоціаціями та консульством…

«Я ніколи не намагаюся завести публіку, – розповідала Жанна, колишня випускниця Львівської консерваторії, а згодом художній керівник та головний диригент Стрийського зразкового дитячого хору «Щедрик», – а завжди прагнула торкнутися душі слухача. Адже мова музики – не що інше як діалог сердець». Тож свій задушевний діалог Жанна Шишко розгорнула у 15 музичних творах. Серед них є особливо памятні її серцю – це пісня «Чебреці» на слова Володимира Івасюка, з яким Жанна навчалася на одному курсі консерваторії. Пізніше, вже в Італії, вона написала свої спогади про видатного українця, які увійшли до циклу «Бібліотека іммігранта», виданого асоціацією Калина. А також пісня «Не блукай», написана й подарована Жанні стрийським композитором (з яким поєднувала дружба та творча співпраця) Михайлом Золотухою.

Двінкоголосого соловейка з Салерно знають і поціновують. Місцевий парох української церкви Володимир Підлуський, дізнавшись про запланований сольний концерт Жанни, одрузу ж  після недільної святої літургії, особисто поблагословив жінку.

Залишаючись вірною назві заходу – «жінка, музика та поезія» – Жанна реалізувала свій  творчий діалог з публікою не тільки через пісні, але й через поезію своїх обдарованих подруг, які того вечора продекламували авторські вірші – це Антоніна Зубкова, Надія Дієва, Ольга Гладуш, Чжен Марія, Хоміч Світлана, Любов Миронюк, а Ірина Колпак, яка була також співведучою, задекламувала вірш, присвячений Жанні її стрийською подругою  Любою Бругер. Прокопенко Емілія своїми гумересками розвеселила присутніх.
Беззаперечний вокальний талант Жанни Шишко не залишив байдужою й італійську публіку. Прямим підтвердженням цьому є реакція поважного адвоката, професора університету Салерно Ніколи Кріші, який наступного дня, після концерту, реалізував з талановитою українкою інтервю для сайту www.dentrosalerno.it

Наталія ІВАНИШИН

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Перенесення Ялтинського саміту – перший результат тиску ЄС

На межі, де видно за горизонт. Оповідання Марії Гайдай