in

Ввозьте більше контрабанди

Контрабандистам зробили новорічний подарунок – вже з середини січня відповідальність за економічні злочини буде декриміналізована. Замість кримінального покарання до порушників будуть застосовуватися санкції у розмірі 200-300% від вартості нелегально провезеного через кордон товару. Враховуючи, що контрабанда дозволяє заощадити 30% вартості товару, зниження відповідальності призведе до зростання її обсягів, побоюються експерти. Однак держава переслідує свій інтерес – наповнити бюджет, адже казна отримає мінімум 2 млрд грн.

Тепер безпечно

З 17 січня контрабанда товару через митний кордон України не буде переслідуватися як кримінальний злочин. За незаконне перевезення товарів завдяки прийнятому в листопаді закону про гуманізацію відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності, буде передбачена адміністративна відповідальність – штраф у розмірі 100% від вартості товару з повною його конфіскацією. При повторному порушенні митних правил сума штрафу подвоюється. На сплату штрафів порушникам відводиться 3 місяці, в іншому випадку відбудеться позбавлення волі на термін від 3 до 7 років. Як і раніше, аналогічний термін будуть отримувати нелегальні перевізники культурних цінностей, отруйних та вибухонебезпечних речовин, радіоактивних матеріалів і зброї.

Проблема чинного законодавства полягає в тому, що суди зараз рідко застосовують найбільший з передбачених заходів покарання, вибираючи штраф в розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5 тис.-17 тис. грн) або конфіскацію контрабандного товару. “Як правило, нічого не конфіскують. У цій схемі може бути задіяний суддя, який має можливість накласти штраф маленький, а також слідчі і митні органи. Це вигідно бізнесменам, яким набагато дешевше не платити величезне мито, знаючи, що в суді вони відбудуться мінімальною сумою”, – говорив раніше радник президента-керівник головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов. За даними Держмитниці, в 2011 році було порушено 363 кримінальні справи на суму 457 млн грн, до держбюджету надійшло лише 1,8 млн грн. До суду направлено 126 справ, але обвинувальні вироки винесені по 88. Виходячи з обсягу виявленої контрабанди 1 млрд грн, нові правила забезпечать держбюджету щорічно не менше 2 млрд грн.

Тінь наступає

Експерти відзначають, що зараз навіть загроза кримінального переслідування не зупиняє контрабандистів, тому в окремих сегментах зовнішньоекономічної діяльності частка контрабанди досягає 30%. Найбільша кількість спроб незаконного переміщення фіксується при імпорті з метою ухилення від сплати податків: ввізних мит, ПДВ, акцизу. Нелегальний експорт зустрічається рідко, тому що при вивезенні товари звільнені від оподаткування. “Обсяг споживання нелегальної тютюнової продукції інтенсивно зростає, хоча ще в липні 2010 року він не перевищував 1,3%. Зараз у деяких регіонах у тіні перебуває більше 15% ринку сигарет”, – говорить регіональний директор з дотримання корпоративних норм (країни СНД і Адріатики, Румунія) компанії “JTI Україна” Дмитро Редько. Нелегальний обіг тютюнових виробів в Україні оцінюється в 10 млрд шт. при обсязі споживання в 2010 році 93,9 млрд шт. (частка – 10,6% при загальносвітовому показнику 10%). Слід зазначити, що в поточному році учасники ринку прогнозують його скорочення до 86 млрд шт.

Найбільше незаконно ввезених тютюнових виробів виявляється на кордонах з Молдовою і Росією. У порівнянні з 2010 роком, обсяги затриманого товару виросли в 2,5 рази за обсягом і в 3,6 рази за вартістю. “Основна причина незаконної торгівлі – економічна вигода. В Україні найвищі ставки акцизного збору в СНД. Частка акцизу і ПДВ в ціні сигарет складає близько 60%”, – говорить менеджер з корпоративних комунікацій “Філіп Морріс Україна” Олексій Калініченко. З 2008 року акциз підвищувався 8 разів, і зараз податкове навантаження в Україні в 1,5 і 3 рази більше, ніж у Росії та Молдові відповідно. Через різницю в ціні споживач віддає перевагу контрабандному товару або продукції підпільних тютюнових цехів. У результаті в 39% торговельних точок країни Держспоживстандарт виявляє контрабандні сигарети.

Віце-президент Торгово-промислової палати В’ячеслав Сокерчак оцінює обсяг тіньового ринку в 20-25%. Перелік ввезеного широкий: в основному це підакцизні товари, а також продукція з високим загороджувальним митом. Алкогольні напої (горілка, коньяк, а також спирт) поставляються в основному з Росії і Придністров’я. “Ситуація суперечлива. Контрабанда як була, так і буде, але якщо раніше держава нічого не отримувала, то тепер будуть доходи у вигляді штрафів”, – відзначає представник одного з виробників алкоголю.

Обсяг нелегального ввезення ще одного виду підакцизних товарів – нафтопродуктів – однаковий з об’ємом їх виробництва в Україні, каже заступник директора центру “Психея” Геннадій Рябцев. У 2010 році тільки контрабанда і фальсифікат бензину А-95 склали 0,5 млн т. “А нелегальне ввезення дизеля зіставне з ввезенням бензину, особливо під час посівної кампанії і збору врожаю”, – відзначає він. Найбільші поставки йдуть через східні і південні області, оскільки через відсутність обліку і контролю на кордоні з’являються “дірки”. “Повинен бути баланс нафтопродуктів і механізм контролю, щоб враховувати, скільки завезено і скільки використано. Якщо все сходиться, то ринок легальний, якщо ні – то треба перевіряти”, – говорить експерт. Поліпшити ситуацію могло б закриття заправок, що торгують нелегальним бензином, або штрафи 5-10% від обороту. “На багатьох АЗС чек за куплене паливо забираєш мало не під тиском”, – стверджує Сокерчак.

Серед популярних у контрабандистів груп товарів також одяг і взуття, які виявляються на Львівській, Південній, Київській регіональній та Чопській митниці. З початку року зафіксовано більше 1,5 тис. спроб ввезення цієї продукції на суму майже 42 млн грн. “Зараз більшість рітейлерів імпортують продукцію цивілізованим способом. Але є багато дрібних гравців, які завозять товар, минаючи митницю, і потім можуть демпінгувати”, – говорить співвласник компанії Maratex (ТМ Esprit, Peacoсks, Aldo) Дмитро Єрмоленко. За його словами, такі бізнесмени працюють з прибутковістю 5-7%, тоді як легальні імпортери – з нульовою або мінімальною рентабельністю. Голова правління Української асоціації підприємств легкої промисловості “Укрлегпром” Валентина Ізовіт впевнена, що одним з ланцюжків в контрабандних потоках є підприємці, що знаходяться на спрощеній системі оподаткування. Адже конкуренцію українським виробникам в основному становить продукція секонд-хенд. “Потрібно ввести мито $7-10/кг”, – вважає вона.

Ситуація з контрабандою м’яса майже не спотворює внутрішній ринок, оскільки нелегально ввезена продукція продається за тією ж ціною, що й легальна. Зараз споживання м’яса в Україні становить 300 тис. т на рік, власне виробництво – 150 тис. т. Дефіцит покривається за рахунок імпорту, у тому числі нелегального. “Власного м’яса не вистачає, нам потрібно його ввозити. А якщо його ввозити правильно – зі сплатою ПДВ і мит, то ціна повинна перевищувати нинішню оптову ціну. Якщо це не контрабанда в чистому вигляді, то вже точно “сірий” імпорт”, – пояснює керівник одного з виробників.

Буде більше

У Державній митній службі вважають, що декриміналізація контрабанди збільшує розмір санкцій, адже суд зобов’язаний і призначити штраф, і конфіскувати товар. Тому це має стати мотивацією для потенційних контрабандистів припинити або скоротити нелегальне ввезення товарів. Однак експерти та офіційні імпортери попереджають, що послаблення покарання стане стимулом для зростання нелегального ринку. “Ризики, пов’язані з незаконною торгівлею сигаретами, меркнуть на тлі можливого прибутку. Одну машину затримають, друга пройде. Злочинець заплатить штраф за першу машину, а за рахунок другої отримає чотириразовий прибуток. В деяких країнах затримується 1-5% нелегального потоку, ось вам і ризик бути затриманим”, – говорить Дмитро Редько. При цьому в міжнародному праві підробка та контрабанда є приводом для кримінального переслідування. За даними Олексія Калініченка, в країнах ЄС застосовується широкий спектр заходів покарання за незаконну торгівлю – наприклад, в Італії штрафи сягають 450 тис. євро.

Митні органи ЄС практикують спрощений контроль за переміщенням товарів через кордон. “Там невигідно займатися контрабандою, при цьому ніхто не буде прискіпливо “шманати” машину. У нас же за півтора місяця в портах не оформлюють вантаж. Транзит іде від нас в Новоросійськ, Константу, Клайпеду, Батумі”, – пояснює один з брокерів. “Необхідно, щоб і у нас була проста процедура оформлення, а не постійні спроби завищити митну вартість, застосовувати індикативні ціни і ставити їх вище роздрібних”, – погоджується пан Єрмоленко. До того ж часто провезення контрабанди неможливе без участі митників. “У 90% випадків контрабанди замішані чиновники, але довести їхню причетність неможливо – потрібне документоване підтвердження. Тому це кваліфікується як халатність чи перевищення службових повноважень”, – говорить один з брокерів.

Директор юркомпанії “Правозахист Україна” (працює з брокерами з вирішення митних суперечок) Герман Таслицький звертає увагу на те, що за новими нормами контрабанда та порушення митних правил зрівняні і спричинюють однакові штрафи: “Неточність в декларації як ненавмисна дія і перевезення товару в тайнику як цілеспрямована дія кваліфікуються однаково. Щоб мінімізувати ризики і суми штрафів, контрабандисти дробитимуть партії товару. І у випадку виявлення лише однієї з них порушник заплатить менше, відзначає юрист. Заробіток, наприклад, тільки на одній фурі дорогого одягу оцінюється в $100 тис., при цьому чиста вигода контрабандистів – близько 30% всіх необхідних податків. “Мита на бензин 182 євро/т або на дизель 90 євро/т плюс ПДВ – ось фінансова вигода”, – говорить Геннадій Рябцев.

 

Наталія Непряхіна

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Український Миколай завітав у Сереньо, провінції Монца-Мілано

Монті: Економіка Італії відійшла від краю прірви