in

З березня – нові правила інтеграції

Угоду про інтеграцію та дозвіл на проживання із балами запровадять у березні. Правила, розповсюджуватимуться на тих, хто приїхав в країну введення їх дію

Володіти італійською мовою та основами суспільного укладу, віддати дітей до школи та не мати проблем із законом – такі зобов’язання накладатимуться на іммігрантів, які приїдуть в Італію на тимчасове місце проживання після березня, тобто після введення в дію закону про інтеграцію.

 

Впровадження нових правил для іммігрантів анонсувалося протягом трьох років. Вони були передбачені законом про безпеку уже в 2009-му та передбачали запровадження так званого “дозволу на проживання із балами”, кількість яких залежатиме від рівня інтеграції іноземців в суспільство за параметрами, визначеними урядом.

Угоду про інтеграцію підписуватимуть у відділі імміграції або квестурі між іноземними громадянами ( яким виповнилося щонайменше шістнадцять років), що приїхали в країну після введення закону в дію та подають запит на отримання дозволу на проживання тривалістю, щонайменше, на один рік.

Підписуючи угоду про інтеграцію іноземець зобов’язується протягом двох років вивчити італійську мову (на елементарному рівні (A2), бути ознайомленим із фундаментальними основами італійської Конституції та суспільного укладу. Зокрема знати основи шкільної та медичної системи, соціального захисту, свої робочі та податкові обов’язки. Також вони повинні віддати дітей у школу та задекларувати свою приналежність до “Статуту цінностей громадянства та інтеграції” міністерства внутрішніх справ.

Протягом трьох місяців після підписання угоди іноземець повинен пройти курс цивільної освіти, який триватиме від п’яти до десяти академічних годин і є безкоштовним. надається можливість вибору мови викладання серед наступних: англійської, французької, іспанської, арабської, китайської, албанської, російської і філіппінської. Під час курсів буде надана інформація що сприятиме інтеграції (наприклад про проведення безкоштовних мовних курсів).

Інтеграція оцінюватиметься балами. Шістнадцять будуть надані автоматично, під час підписання угоди в залежності від знання мови, наявності дипломів чи посвідчень про навчальння, реєстрації у системі медичного обслуговування (зокрема наявності домашнього лікаря), реєстрації контракту про оренду житла, підприємницьку чи волонтерську діяльність. Очки відніматимуться у випадку проблем із законом, адміністративних чи податкових покарань.

По двох роках, відділ імміграції проаналізує документацію, подану іноземцем (зокрема дипломи про освіту чи спеціалізацію, набуту в Італії, тощо.). Якщо іноземець не пройшов спеціальних мовних курсів, його знання протестують. У будь-якому випадку рівень інтеграції буде оцінений. Якщо іноземець набере 30 і більше балів – угода по інтеграції вважатиметься виконаною.

У зворотньому випадку йому надаватиметься ще один шанс – отримати 30 балів протягом одного року.

Якщо ж іммігрант матиме 0, або менше балів, його видворять з країни, уже після перших двох років проживання в Італії.
Міністерство внутрішніх справ вестиме реєстрацію усіх, хто підписав угоду про інтеграцію та отримані ними бали. Про збільшення чи зменшення їх кількості буде повідомлятися зацікавленому, який зможе вимагати перегляду вердикту.

Запровадження дозволів на проживання із балами є справжньою революцією у галузі імміграції, до якої слід ґрунтовно підготуватися. Правила увійдуть в дію 120 днів після їх публікації в Газета уффічіале, тобто 10 березня 2012 року.

Ельвіо Паска,
переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Художник Сергій Якутович нагадав росіянам, що Гоголь – українець

Роберто Савіано: ватажок італійської мафії небезпечніший за інших звичайних злочинців