in

Скарби Кукутені – Трипілля у Римі

У Ватикані (Рим, Італія), у палаці “Канчелярія”, відкрилась виставка “Велика цивілізація Старої Європи: Кукутень-Трипілля (VI-III тис. до н.е.)”.

Проведення виставки було ініційовано співзасновниками Музею національного культурного надбання “Платар” Сергієм Тарутою (голова Ради директорів корпорації “Індустріальний союз Донбасу”) і Миколою Платоновим (співзасновник Музею національного культурного надбання України “ПлаТар”) разом з Надзвичайним і Повноважним Послом України при Святому Престолі Тетяною Іжевською.

Експозиція виставки підготовлена Музеєм національної культурної спадщини “Платар”, Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником, за участю Національного музею історії України, Дніпропетровського історичного музею ім. Д.Яворницького і 6 музеїв Румунії.

Виставка проходить під патронатом Посольства України у Ватикані, мерії м. Риму, Міністерства культури і туризму України і Міністерства культури і культів Румунії.

На відкритті виставки були присутні: генеральний директор ICCROM Мунір Бушенакі, народний депутат України Петро Ющенко, співзасновник Фонду “Арт Інвест” Олександр Прогнімак, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Італії Георгій Чернявський, Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії при Святому Престолі Мариос Лазурка та представники творчих і ділових кіл країн учасниць культурного проекту.

На відкритті виставки було зачитано вітання від Президента України Віктора Ющенка.

Державні і недержавні музеї двох країн об’єднали свої колекції, щоб презентувати сучасній Європі цивілізацію Європи Стародавньої.
Координатором виставки з боку України виступив Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник (С.Кролевець), з боку Румуніїї – Національний музейний комплекс “Молдова” м.Яси (Л.Стратулат).

Виставка Трипільської культури у Ватикані має величезне історичне значення для України, про що сказав на відкритті виставки один з її ініціаторів Сергій Тарута. Міністр культури і туризму України Василь Вовкун наголосив, що метою виставки є ознайомлення світової громадськості з прадавнім розвитком як євразійської, так і світової цивілізації в цілому. Він розповів про Трипільську культуру, зауваживши, що вона була великою цивілізацією Європи.

На виставці було презентовано каталог, виданий під науковим керівництвом проф. Ніколае Урсулеску (Румунія) за участю проф. Юрія Шилова (Україна). Видання каталогу здійснено фондом “Кукутень для III-го тисячоліття” (Ромео Димитреску, Румунія).

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Чарівна нитка з дитинства

«Оркестр вулиці Падова» презентував свій перший CD